2013. október 11., péntek

Október tizenegyedikén,



ugyan, mi mással kezdhetném, mint hogy Maróti Arankának – született Szemenyei Arankának – , volt (be szörnyű leírni, hát még átélni e szót) Feleségemnek nagyon boldog, szép születésünnepet kívánjak. Két nagyszerű Gyerekünkért, három csuda Unokánkért, kell Neki köszönetet mondanom, és mondok is! Meg húsz házasságban, aztán huszonkét barátságban együtt élt évünkért szintén.

Egykori feleségemhez
Feleségem - aki voltál - tudod már,
hogy fut a nyár?
Elillan és tovalibben lebegőn
 a napsugár.
Ha még egyszer idetérne,
 megállana az idő,
újraírna, átrajzolna,
elvarázsolhatna ő.
De az idő semmit sem vár.
Illan csak a napsugár.
Feleségem - aki voltál - tudod már,
hogy fut a nyár?

A sors különös játéka folytán egy kedves, volt tanítványom is október tizenegyedikén született, persze jóval későbbi évben. Neki is szeretnék szép, boldog születésünnepet kívánni!


Elmesélem, a századok során mi minden esett még október tizenegyedikén:

1492. október tizenegyedikén Cristoforo Colombo - Kolumbusz Kristóf és tengerészei úgy vélték – és jól vélték -, hogy a szárazföld közelének jelei mutatkoznak: nádtöredéket, tüskebokor-ágat piros bogyókkal és faragott pálcát láttak a víz tetején úszni. Másnap hajnalban Juan Rodriguez Bermejo – de Triana - a Pinta egyik matróza egy sziget lapos partját pillantotta meg, ahol aztán szerencsésen kikötöttek, partra szálltak, és Kolombusz az új földet a kasztíliai korona birtokába vette, a szigetet pedig elnevezte San Salvadornak.
Amerika felfedeztetett.

1796-ban e napon alakult meg Milánóban a Lombard Légió, mely elsőként használta a zöld-fehér-vörös trikolórt, mely aztán Olaszország nemzeti lobogója lett, de sokkal, sokkal később, az 1848-as forradalmi hullám idején.

1885. október tizenegyedikén született egyik kedvencem, Francois Mauriac, Nobel-díjas francia író, költő. Ő a francia olvasók – de talán a magyarok is - legszélesebb rétegeiben — olykor merőben más okokból — szakadatlanul népszerű író, ismeretterjesztő, harcos újságíró. A műveltek, a legigényesebbek tisztelik lélektani mélységéért, árnyalt jellemábrázoló képességéért, a társadalmi viszonyok alapos és szemléletes elemzéséért. A nagy tömegeket lebilincseli könyvei cselekményének a mozgalmassága, érdekessége. A tanárok rámutatnak stílusa szépségeire, nyelvi gazdagságára, kifejezésmódja szabatosságára, közérthetőségére.
Sikeres, időnként szinte divatos regényíró volt, emellett az újságok felfedezték, hogy hatásos újságíró is tud lenni. Vallásos volt, de úgy, hogy együtt tudott küzdeni a más világnézetűekkel is a jó célokért. Ebben odáig ment, hogy a háború idején a francia ellenállási mozgalomban a legszorosabb bajtársi kapcsolatot tartotta fenn a kommunistákkal is. A háború befejeztével politikailag legjobban De Gaulle felelt meg neki. Amíg De Gaulle élt, ő volt a gaulleizmus legfőbb és kétségtelenül legérdekesebb publicistája. Ekkori vezércikkei és„Politikai Naplója még regényeinél is nagyobb érdeklődést váltottak ki mind Franciaországban, mind külföldön.
Az átütő sikert- és hamarosan a világsikert- csak az 1936-ban megjelent A könyörületes csók hozta meg számára.. Ekkor már 51 éves volt, közismert publicista, neves ismeretterjesztő előadó, kitűnő vitatkozó. Igazi irodalmi rangja ettől kezdve volt egészen 85 éves korában bekövetkezett haláláig, olyan remekművek folytán, mint a Viperafészek, a Felejtés vagy Emlékiratai. Írt néhány színpadi művet is, ezeket otthon Franciaországban játszották, némi sikerük is volt, ám valódi sikert a gyors egymásutánban megjelenő regényekkel ért el.

1887-ben e napon A. Miles amerikai feltaláló szabadalmat nyújtott be: az elektromos lift szabadalmát.

1907. október tizenegyedikén nyílt meg a Modern Színpad Cabaret az Andárssy úton, a mai Budapest Bábszínház épületében, melynek tulajdonosa és művészeti vezetői a Vígszínházat fémjelező Faludi Sándor, Molnár Ferenc és Heltai Jenő voltak. Nagy Endrét átcsábították, így indult el az Andrássy úti Színház, amely egy év múlva már a Modern Színpad Nagy Endre Kabaréja nevet viselte.


1944. október tizenegyedikén Horthy Miklós megbízottai Moszkvában aláírták az előzetes fegyverszüneti megállapodást, melynek értelmében Magyarország kötelezte magát, hogy kiürít minden 1937. után szerzett területet és azonnal hadat üzen Németországnak. Nem így történt, sajnos nem: mert eljött október tizenötödike, és a nyilas rémség bandája.
1984-ben e napon Kathryn D. Sullivan, a Challenger űrsikló asztronautája 3 óra 29 percet töltött az űrrepülőgépen kívül. Ő volt az első nő, aki űrsétát végzett.

1990. október tizenegyedikén Octavio Paz mexicói költőnek ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Nagyon jogosan, gondolom és mondom én. Kísérletezés és rendszerellenesség lehetne a két szó, amely leginkább meghatározza költői munkáját, azonban egy olyan költő volt, akit nehéz lenne beskatulyázni. A kritikusok által adott egyik címke sem illik teljesen művészetéhez: neomodernista költő a kezdetekben, később egzisztencialista, és alkalmanként szürrealista. Tulajdonképpen olyan költő, aki egyik irányzatnál sem gyökeresedett meg, mert mindig figyelemmel volt a költészetben végbemenő változások iránt, és mindig kísérletezett, oly módon, hogy költészete meglehetősen személyes és eredeti megnyilvánulássá alakult. Ezen kívül nagy lírai költő volt, akinek sorai szépséges képeket tartalmaznak.

3 megjegyzés:

  1. Jó így kezdeni a reggelt, ennyi információval!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Csaba, hogy informálódtál! Most már nem lehetsz alulinformált, mint holmi Bea, aki bejáró... (Id.mű: Cseh Tamás)

      Törlés
  2. Ismeretlenül is szeretettel köszöntöm Arankát!

    VálaszTörlés