2013. október 26., szombat

Október 26.



Ausztria nemzeti ünnepe van ma. 1955-ben e napon vált hatályossá az államszerződés, mely visszaállította a független és demokratikus Ausztriát. Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és a Szovjetunió kötelezettséget vállalt az alpesi ország függetlenségének és területi integritásának tiszteletben tartására az 1938. január 1-jei határok között. Az osztrák államszerződés megtiltotta Ausztria csatlakozását Németországhoz, tömegpusztító fegyverek gyártását és birtoklását, kötelezte a bécsi kormányt a demokratikus szabadságjogok biztosítására. Ezzel összhangban hozta meg az osztrák parlament az Ausztria állandó semlegességét kimondó törvényt, amely deklarálta, hogy az ország semmiféle katonai szövetséghez nem csatlakozik, és nem engedi meg, hogy területén idegen államok katonai támaszpontokat létesítsenek.

740. október huszonhatodikán sok rombolással és halálos áldozattal járó heves földrengés rázta meg Konstantinápolyt.

1685. október huszonhatodikán született Giuseppe Domenico Scarlatti, olasz zeneszerző, kora legnagyobb csembalókomponistája, a szonáta műfajának egyik úttörője. A 18. század egyik legeredetibb muzsikusa volt, zeneszerzői stílusa nagy hatással volt a klasszikusok zenéjére. Korában számos csodálója volt, ennek ellenére műveinek csak kis részét adták ki életében, ezek közt volt   harminc csembalógyakorlatának gyűjteménye , amelyet a portugál királynak dedikált. Scarlatti reneszánsza a 19. században a Beethoven-tanítvány Czerny nevéhez fűződik, aki darabjainak zongoratechnikai értékeit is felismerte. Az elszórtan fennmaradt szonáták rendszerezésére több kísérlet is történt, a legjelentősebb Alessandro Longo, Ralph Kirkpatrick és Giorgio Pestelli munkája.

1879-ben ezen a napon Beregszászon született Fedák Sári, Fedák Sarolta Klára Mária, az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő, énekesnő-primadonna volt. Pályája során számos magyar és külföldi színházban fellépett. Többek között szerepelt a Népszínházban, a Vígszínházban és a Király Színházban is. Külföldi szereplései során eljutott Bécsbe, Berlinbe, Páriszba, Londonba és az Egyesült Államokba is.
Humoros és jó előadó volt. A legnagyobb operett-primadonna volt, pedig nem volt jó hangja. Sikerei ellenére rendkívül kritikus volt magával szemben, de a másoktól eredő kritikát nem szerette. Tehetsége miatt neve fogalommá vált a magyar színjátszásban, hogy mennyire, az abból sejthető leginkább, hogy Ady Endre verset írt hozzá, róla.

1911.
október huszonhatodikán született Mahalia Jackson, minden idők egyik leginkább elismert, nagyszerű gospel-énekesnője.

1931-ben
ezen a napon született Szakonyi Károly, Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, a Digitális Akadémia alapító tagja, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja. Élethelyzetéből adódóan a munkásfiatalok életét ismerte jól, ez mutatkozik meg korai novellás köteteiben Középütt vannak a felhők, Túl a városon. Közvetlen elbeszélő hangon és erkölcsi érzékenységgel ábrázolta az önmagukat és emberi hivatásukat kereső hőseit. Saját ifjúságának emlékeit és az értelmiség útkereső erőfeszítéseit elevenítette meg Férfiak, a Porcelán baba, a Tudatom, jól vagyok című köteteiben. A korabeli kortárs közönség körében egyik legsikeresebb könyve a Francia tanya című volt. Bemutatott drámái, mint például az Adáshiba szintén jelentős visszhangra  találtak, az író groteszk látásmódja segítette a közönség önmagára ismerését. Isten éltesse Őt sokáig!

1954.
október huszonhatodikán Trieste ismét Olaszországhoz kerül. A város az első világháborút lezáró párizs-környéki békeszerződéssel került 1918-ban Itáliához, ám 1945-ben Jugoszlávia a vegyes lakosságú környékével együtt a magáénak követelte, így lett a hidegháború egyik konfliktuspontja, míg döntés nem született, és az említett időtől ismét Olaszország része lett.

2004-ben
e napon a Cassini-Huygens űrszonda mindössze 1200 kilométerre repült el a Szaturnusz óriásholdja, a Titán felszíne felett. Az eddigi legnagyobb közelítés során számos felvétel készült az égitestről, amelyek minden korábbinál részletesebben mutatják meg a sűrű felhőréteg mögött rejtőzködő felszín egyes területeit. Az akkori eredmények szerint a Titánnak nincsen mágneses mezeje.

Két nappal ezelőtt, 21013. október huszonharmadikán hétbolygós naprendszer hetedik bolygóját fedezték fel európai csillagászok a Kepler űrtávcső adatainak elemzésével. A KIC 11442793 nevű törpecsillag körül keringő hetedik bolygó felfedezése a két – egymástól független - kutatócsoport szerint rekordot jelenthet. A galaxis egyes vonásai hasonlítanak a Föld naprendszeréhez, ám mind a hét planétája sokkal közelebb kering a Földtől körülbelül 2500 fényévre található csillagához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése