2013. október 7., hétfő

Október hetedike van


A zsidó hagyomány szerint ez a nap volt a 0. év tishri havának első napja, a keresztény időszámítás szerint a Kr. e. 3761. évben. Másként is megfogalmazom: ez volt a Teremtés első napja.

1571. október hetedikén vívta a spanyol-velencei Szent Liga hajóhada és a Müezzinzade Ali pasa által irányított török flotta Görögország nyugati partjánál a lepantói tengeri ütközetet, melyben a keresztény erők megsemmisítő győzelmet arattak az oszmánok felett. A Don Juan de Austria vezetésével kivívott diadal után az Oszmán Birodalom ugyan egy éven belül újjáépítette flottáját, de tapasztalt tengerészeinek elvesztését nem tudta kiheverni, így földközi-tengeri hegemóniája hamarosan véget ért.
A szultánok tengeri hatalma a 16. század derekán tetőzött, amit Málta – végül sikertelenül záruló – 1565-ös ostroma és a Ciprus elleni 1570-71-es háború is világosan megmutatott. Mivel az utóbbi sziget velencei érdekeltség volt, a tengerek királynőjének vezetői – az 1570-es oszmán támadást követően – sikeresen rábeszélték V. Pius pápát egy „szent liga” megalapítására, melyhez számos itáliai állam és lovagrend – például Nápoly, Genova, Savoya, a Máltai Lovagrend és a toszkán Szent István Lovagrend – mellett II. Fülöp Spanyolországa is csatlakozott.
Ez a szövetség diadalmaskodott Lepantónál.

 1697. október hetedikén született Giovanni Antonio Canale, Canaletto, velencei festő és rézmetsző mester. Művészi életpályája apja velencei díszletfestő műhelyében indult, de a kortársak már korán felismerték rendkívüli tehetségét. 1720 körül fordult figyelme a városlátképek felé, és élete végéig ez is maradt művészetének fő témája. Szülővárosáról, Velencéről készített látképeit külföldön adta el, főként Angliában.
1745-ben aztán Angliába ment, és 1755-ig ott élt, és festett számos képet a Temzéről és hídjairól, London középületeiről és sok nevezetes vidéki épületről is.
A Maestro minden alkotása a részletek aprólékos kidolgozásáról tanúskodik. Gondos toll- és ceruzarvázlatokat készített, amelyeket gyakran jegyzetekkel látott el. Valószínűleg használt camera oscurát, a sötétkamrát, hogy az eléje táruló kép apró részleteit is feIfedezze és rögzítse. Műveit a lineáris perspektíva alapján komponálta, ami nemcsak a térérzet illúzióját kelti, hanem az esztétika, kompozíciós rend eszköze is. Gyakran alkalmazott nagylátószögű, vagy madártávlat-nézőpontot több enyészpontos perspektívával.
Bizonyára nem tartozik e végtelen gazdagságú olasz pittura legnagyobbjai közé, de én nagyon szeretem Őt is.

1848-ban ezen a napon az újonnan alakult magyar honvédsereg Ozoránál megadásra kényszerítette Roth és Philippovich császári tábornokok hadtestét, mindkét parancsnokló tábornokot fogságba ejtették. Ők ketten „lekésték” a pákozdi csatát, és amikor döbbenten tapasztalták, hogy Székesfehérvár már a magyar honvédek kezén van, és Jellasics menekül, visszafordultak Horvátország felé, ahonnan jöttek. (Amúgy elég hibbant napok jártak akkortájt: a horvát bán Bécs felé, Roth, az osztrák tábornok Horvátország felé menekült.) Aztán Ozorára érkeztek a nagy futásban.
Hogy egész pontosan hogy történet Ozorán ez a nevezetes eset, azt mondja el inkább Illyés Gyula!

Ozorai példa
Ötven huszár volt akkor a Szabadság,
annyi volt itt a nemzet, a magyar.
És szembe, hozván a császár parancsát
tízezer fő, tizenkét ágyuval
végig a völgyön, a Sió lapályán
rohamra készen, – középen a híd.
Egy fél országrész fordul vérbe-lángba,
ha az a hídfő, az is elesik.

Oh sármelléki, törpe Thermopilé –
Haloványul a legendás görög
merészség és ravaszság a huszárok
merészsége és nagy esze mögött.
Megindultak, -- nem le, az ellenségre:
a hegyre föl és másfél napon át
kerülgették, csak járták körbe-körbe
a vén Kálvária-hegy derekát.

A hegy mögött, mint színfalak mögött, még
csizmát és csákót is cseréltek ők.
Előbb huszárok, most bakák vonultak
a hüledező ellenség előtt,
mely várta, várta rettegve, mikor dől
nyakába az a tenger népözön.
Husz tűznél főzték a gulyást a lányok
a másik hegyen, a Tüköcsösön.

Megdördült ott lenn végülis az ágyu,
hetedhatárig körözve szavát.
Kihullt a sorból fenn egy-egy huszár, de
a többi csak járt, csak vonult tovább.
Míg fel nem tüntek baltákkal süvöltve,
mint a nádasok csikasz-kölykei,
a pusztaiak… s a szemközti dombon:
Dégről Perczel, Szilasról Görgey!

Szorító, Lődöző… egy-két dülőnév
hirdeti csak, mi történt azután.
Minthogyha ott lettem volna, merengve
ülök az őszi, vén Kálvárián.
Vadászkutyám elnyúlva vár, a puskát
papírral cseréltem föl térdemen.
Nem a cserjésnek, fent az őszi égnek
bozótját kémleli tekintetem.

Hegyre kerültünk… vagy hegyre szorultunk
barátaim, de megritkult sorunk!
S be védtelen, jajt-zümmögő alattunk
az édes ország, melyért harcolunk;
s be ingatag a hídfő és be hangos
az ellenség!... hogy tódul már felénk!
Még rejti gyáván – változik a harcmód –
de látom én már minden fegyverét!

Nem hull golyó még ránk. De hogyha hull is,
ha a veszély, mint zápor megered:
játsszuk már végig halálos mosollyal
e ríkató-vidító szerepet.
Nevetnünk kéne, hogy vagyunk, megyünk még
ezrek dalaként fujva énekünk –
Ha lesz jövő: hadat talál helyünkön –
legyőzhetetlent, ha mind itt veszünk.

1885. október hetedikén született Niels Henrik David Bohr, Nobel-díjas dán fizikus, aki az atomszerkezet és a kvantummechanika tudományterületén alkotott jeles dolgokat.
Rutherford elméletei alapján Bohr 1913-ban publikálta az atom szerkezetének modelljét, bevezetve az atommag körüli pályákon keringő elektronok elméletét, ahol a külső pályákon levő elektronok határozzák meg az anyag kémiai tulajdonságait. Kigondolta a komplementaritás elvét, amely szerint a dolgokat külön-külön lehet vizsgálni aszerint, ahogy ellentétes tulajdonságaik vannak. Például a fizikusok szerint a fény egyaránt lehet hullám- és részecskefolyam – két látszólag egymást kizáró tulajdonság – ezen elv alapján.
Bohr filozófiai alkalmazást is talált erre a merészen eredeti elvre.

1930. október hetedikén született Berek Kati, a Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, versmondó, Érdemes és Kiváló Művész.

1942. október hetedikén született Halász Judit, Kossuth- és Jászai Mari díjas színésznő, énekesnő, Érdemes Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja: egyszóval – mert minek mondanék többet -: HALÁSZ JUTKA. Boldog Születésnapot!

2 megjegyzés:

  1. Akkora élmény ezt olvasni!Nagyon sokat tanulok belőle vagy amit eddig tanultam újra előjön és aktualizálódik. Köszönöm Gyuri!

    VálaszTörlés