2013. október 19., szombat

Október tizenkilencedike van



Budapesten éjjel két órakor köszöntött be a holdtölte, a Hold ekkor a Halak csillagképben volt. A teliholdból következik, hogy kezdődik 2557. buddhista év áshvina hava.
És ha már szóba kerítettem a buddhizmust, mindenek előtt kell említenem egy szomorú – vagy annál is több: tragikus – eseményt: 1950-ben – hatvanhárom évvel ezelőtt – október tizenkilencedikén szállták meg a kínai hadsereg egységei Tibetet, pontosan Lhászát. Kína természetesen „Tibet fölszabadításáról” beszélt és beszél azóta is.
Abban az évben tárgyalások kezdődtek a pekingi kormány felszólítására Tibet csatlakozásáról. Miután ezek eredménytelenül végződtek, a kínai fegyveres csapatok betörtek Tibetbe, bevonultak Lhászába, ahol a helyiek fegyveres ellenállást tanúsítottak ugyan, de elég esélytelenül. A veszélyhelyzet miatt nagykorúvá nyilvánították Őszentségét, a 14. dalai lámát – bsztan-’dzin rgja-mchót -, aki kíséretével együtt az indiai határ közelébe menekült. Egy év múlva, 1951-ben a csamdói konferencián a kínaiak az együttműködő tibetiekkel kimondták Tibet „békés felszabadítását”, és közeledést ajánlottak a dalai lámának, amelyet ő elfogadott, és küldöttséget küldött Pekingbe, amelynek eredményeként megszületett egy tznehét pontos egyezmény”, amit a kínai központi kormány és a helyi tibeti kormány nevében a tibeti delegáció május 23-án írt alá.
Az 1958-as nagy felkelés, és annak leverése nem tartozik tárgyamhoz, arról majd a maga helyén, idején szólok.

Filmnap a mai: 1937-ben ezen a napon született Rózsa János, 1939-ben Sándor Pál.
Rózsa János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőnk, aki a főiskola elvégzése után, előbb rövidfilmeket készített a Balázs Béla Stúdióban, majd 1965-ben elkészítette első játékfilmjét (Kardos Ferenccel közösen) Gyermekbetegségek címmel. Gyermeki szemen keresztül láttatta az iskolát, és a környező világot. Második játékfilmje 1970-ben készült Bűbájosok címmel. A Objektív Stúdió művészeti vezetője volt, betöltötte az Európai Filmrendezők Szövetségének elnöki posztját, s tagja lett az Európai Filmakadémiának. 1984 és 1985 között a Washingtoni Egyetemen, 1993-ban pedig a Los Angeles-i Egyetemen tanított. Az 1993-as Jó éjt királyfi címmel rendezett filmje után 2009-ig nem rendezett filmet. 2009-ben készítette el Csiribiri című filmjét Halász Judit főszereplésével. 2011-ben váltották le az Objektív Stúdió éléről.
Sándor Pál egyike a szerintem még élő legnagyobbaknak, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Olyan gyönyörűségeket köszönhetünk Neki, mint a Bohóc a falon, a Régi idők focija, a Herkulesfürdői emlék, a Ripacsok vagy a Miss Arizona.
Mindkettejüket a jó Isten éltesse még nagyon sokáig, mindannyiunk örömére!

Más
439. október tizenkilencedikén a vandálok - egy keleti germán nép tagjai - Karthagóba értek, és alaposan földúlták a várost. Ebben az az érdekes, hogy napra pontosan 641 évvel előtte győzték le Zama mellett Publius Cornelius Scipio római consul seregei a punokat, a második római-pun háborúban, és szintén földúlták Karthagót. Alaposan.

1433-ban
ezen a napon született Marsilio Ficino, itáliai orvos, filozófus és humanista író. Személyesen soha nem járt Magyarországon, mégis nagy szerepet játszott abban, hogy a neoplatonikus eszmék eljutottak Mátyás király udvarába. Kapcsolata Magyarországgal a Janus Pannoniusszal való megismerkedésével kezdődött, aztán az 1470-es években teljesedett ki. Ebben nagy segítségére volt közeli barátja Francesco Bandini de Baroncelli, aki Budán élt.
Firenzei otthonában Marsilio Ficino gyakran tartott összejöveteleket, hogy más humanista tudósokkal, filozófusokkal együtt életre keltse az ókori görög symposion hagyományát. Egy ilyen, Platónt ünneplő összejövetelt örökít meg Commentarium in Convivium Platonis de amore című műve, melyben humanista barátaival Platón Lakoma című műve alapján és annak szerkezetét követve elmélkedik a szerelemről. Ficino 1470 és 74 között írta meg Platón eszméinek összefoglalását Theologia platonica de immortalitate animorum címen, témája szerint 10 kötetbe rendezve. Magyar vonatkozásában talán a legjelentősebb az a levele egy 1480. októberében keltezett, amelyben kifejti Mátyás király kiemelkedő szerepét a keresztény Európa védelmében és amely Exhortatio ad bellum contra barbaros címen az Epistolae előszavaként jelent meg.


1812-ben ezen  a napon rendelte el Napóleon seregeinek a visszavonulást Moszkvából.

1916.
október tizenkilencedikén született Vészi Endre, Kossuth díjas költő, író. Első verseskötete 1935-ben jelent meg,  1937-től főként közéleti cikkeket, szociográfiai riportokat jelentetett meg. Első regénye, a Felszabadultál 1937-ben elnyerte a Pantheon könyvkiadó Mikszáth-díját. 1942-től munkaszolgálatra vitték,  koncentrációs táborok foglya volt. 1945-ben tért haza, és még ugyanebben az évben a Népszava munkatársa lett 1951-ig. 1948-tól folyamatosan jelentkezett kötetekkel, hangjátékokkal, színdarabokkal, filmekkel, tévéjátékokkal.

József Attila
Tűzben, időben
Kiben a mestert ifjan megtaláltam,
ő már örökkön mesterem marad.
Törékeny, karcsú férfi. Nem halálban -
egy árnyas úton sietve halad,
a Liget fáit ifjan fütyörészi
s mint nyáj tolul utána lomb, virág:
megáll, a hosszú kéményeket nézi,
lesi a füst fekete angyalát. -
Egy asszony piros reszelős kezében
megmelegedni keze megpihen:
nagy szikrák gyúlnak s szétomolva, ében
halállal tűnnek el a semmiben. -
Az éhség, a sötétség salakdombján
mint búvó patak, vörös tűz fakad,
s végigviharzik öreg erdők lombján,
ordítva lángot, üszkös szavakat.
Ő itt halad a tűzben, az időben,
nem rontott rajta ellenség, barát,
olvadhatatlan - fémfakasztó hőben,
s a vihar nem moshatja mosolyát.
Olyan okos, mint lámpánkban a villany,
hold-életünknek klorofilja, zöldje,
tó-életünkben hullám, álmainkban
a megvalósuló rend,
s a vastraverzeken simogató csend,
lírai, tudományos,
eposzi és magányos
ki délben levest velünk kanalazva
azt magyarázza, mi lesz majd tavaszra.
1933. október tizenkilencedikén Németország kilépett a Népszövetségből. Ez volt az első konkrét lépés a nagyratörő hitleri külpolitika megvalósítása érdekében, a Népszövetség ugyanis némileg megkötötte Hitler kezét, egyszerűbb volt kilépni. A kilépést követően a hitleri Németország a versailles-i béke leszerelési pontjait megszegve, megkezdte a katonai előkészületeket. A versailles-i szerződés első kendőzetlen áthágása az volt, amikor Hitler a félelmetes Luftwaffet létrehozta.

1947. október tizenkilencedikén lehetett első ízben totózni hazánkban: az aznapi mérkőzésekre lehetett tippelni.

2003.
október tizenkilencedikén II. János Pál pápa a missziós világnapon Rómában, csaknem negyedmillió zarándok jelenlétében boldoggá avatta Teréz anyát. Az eseményen 27 ország képviseltette magát kormányszinten, de megjelentek a nagy világvallások, a misszionáriusok és a szegények képviselői is, akikért Teréz anya életében annyit tett.
 A Szentszék Teréz anya halálát követően a szokásos öt év helyett egy évvel elindította a boldoggá avatási eljárást, amely az első lépés a szentté avatás felé. Az avatás feltétele, hogy olyan csodák nyerjenek bizonyítást, melyek Teréz anya közbenjárására történtek. 2002-ben a Vatikán csodának nyilvánította Monica Besra gyógyulását, akinek hasi daganatát elmulasztotta egy medaillon melyben Teréz anya képe volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése