2013. július 16., kedd

Július tizenhatodika van,

másként a zsidó áv hónap kilencedik napja.
Miért így akarom írni a mai dátumot? Mert kétszeresen gyásznap ez a zsidó kalendáriumban, talán egyike a leggyászosabbaknak.
Tisa b’áv (= áv kilencedike) e böjt- és gyásznap neve, melyen egyszerre emlékezünk az Első Jeruzsálemi Templom Kr.e. 586. július 23-án (3174. áv 9.)  történt lerombolására és a Második Templom megsemmisülésére, amely szerencsétlen történelmi egybeeséssel 70-ben ugyanezen a napon (augusztus negyedikén) történt.  (3830. áv 9.)
Az Első Templomot II. Nabú-kudurri-uszur (Nebukadneccár, Nabukodonozor, sőt: Verdinél Nabucco) babilóniai uralkodó seregei fosztották ki és égették porig, a Másodikat Titus Flavius római légiói. A Templomnak, a nép vallási központjának lerombolása nemcsak a vallásra mért súlyos csapást, hanem az első - később a második - zsidó állam megszűnését is jelentette, és a zsidók kiűzetését saját országukból.
Hetventől aztán egészen 1948-ig nem is volt zsidó állam, Izrael nem létezett.
A böjt előestéjén a vallásos zsidó férfiak nem vesznek bőrcipőt, hanem vászonpapucsban ülnek a zsinagógában, alacsony padokon, és a gyászra emlékezve mondják el, ősi, szomorú dallammal a bibliai Jeremiás Siralmait, másnap reggel pedig a középkori kinot műfajához tartozó gyászénekeket, köztük a középkor legnagyobb héber költőjének, Juda Halévinek híres Cionidáit.
” Jaj! de árván ül a nagy népű város! Olyanná lőn, mint az özvegyasszony! Nagy volt a nemzetek között, a tartományok közt fejedelemasszony: robotossá lőn!
 Sírván sír éjjelente, s könny borítja az orczáját! Senki sincs, ki vígasztalná, azok közül, kik szerették; mind megcsalták barátai, ellenségeivé lőnek.
Számkivetésbe méne Júda a nyomorúság és a szolgálat sokasága miatt! Ott ül ő a pogányok közt; nem talál nyugodalmat; valamennyi üldözője utólérte a szorultságában.
Sionnak útai gyászolnak; nincsen, a ki ünnepnapra járjon; kapuja mind elpusztult; papjai sóhajtoznak, szűzei nyögnek, csak keserűsége van néki.
Elnyomói főkké lettek; ellenségei boldogok! Bizony az Úr verte meg őt az ő sok bűne miatt; gyermekei rabságra mentek az elnyomó előtt.”

”Ción, oh gondolsz-e rab gyermekeidre?
A maradékra, mely nem feled?
Köze-távolról sóhajukat hozza
elébed Észak, Dél, Nyugat, Kelet.”


622. július tizenhatodikán vette kezdetét a hidzsra,  a muszlimok Mekkából Medinába való vándorlása. A kivándorlás nagyjából három hónapig tartott, ez idő alatt három napot töltöttek a híres Szaur barlangban, ahol Abu Bakr megkapta a legmagasabb szintű spirituális beavatást. Mohamed próféta halála után, Ali ibn Abi Tálib javaslatára, a hidzsra lett a muszlim naptár kiindulópontja. Minthogy azonban e naptár holdhónapokban számol, természetesen nem ma van a muszlim év kezdete.

1342. július tizenhatodikán lépett trónra I. (Nagy) Lajos, magyar király. Ebből következik, hogy ezen a napon halt meg Károly Róbert.

1439. július tizenhatodikán, mivel Londonban szörnyű pestisjárvány dúlt, a hatóságok rendeletet adtak ki a csókolózás betiltásáról.

1486. július tizenhatodikán (más vélekedések szerint tizenhetedikén) született Andrea del Sarto, a virágzó reneszánsz – még inkább a manierizmus - legjelentékenyebb mestere Firenzében, nagy kedvencem, a kolorizmus jeles képviselője, az egyetlen művész Firenzében, aki döntően színekben komponált. Firenzében festett freskóképei a 16. századbeli firenzei freskófestést legfejlődöttebb fokát képviselik.

1969. július tizenhatodikán koordinált világidő (UTC) szerint 14:32-kor (helyi idő szerint 9:32 - kor) emelkedett a magasba, a Hold felé a Kennedy űrközpontból (Cape Canaveral) az Apollo-11, fedélzetén Neil Armstrong, Michael Collins és Edwin Aldrin űrhajósokkal.

2000. július tizenhatodikán érzékeny veszteség érte irodalmunkat, a magyar lírát: meghalt Petri György.

A halál
A Halál kedves, kissé ütődött
fickó. Ha találkozunk a krimóban,
a zakógombomat csavargatva
kérdezi: "Hogy vagyunk? Hogy vagyunk?"
"Már megbocsásson, de ezt mégiscsak
inkább magának kéne tudnia, nem?"
"Elvben igen, dehát tudja, hogy van
ez. A túlnépesedés miatt mára
mammut-vállalat lettünk, 3742
fiókkal - az eddig regisztrált
halálozási okoknak megfelelően.
Én már csak olyan hatáskör
nélküli, címzetes vezérigazgató
vagyok.

Node beszéljünk komolyabb dolgokról. Mit iszik?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése