2013. július 29., hétfő

Augusztus hónap előzetes krónikája

Utunk a nyárból – sajnos - kifele vezet immár: remélem, csak csillagászatilag, meteorológiai értelemben még nem. Tudom, mindenkinek sok, sőt sokk volt a hőség, a kánikula: töredelmes, megtört szívvel bevallom, nekem nem.
Mindenesetre tény, hogy „rövidebb, rövidebb lesz a napnak útja, és hosszúkat alszik rá, midőn megfutja.”
A hónap első napján tizennégy óra ötvenhat, közepén, ferragostokor tizennégy óra tizenhat, a végén már csak tizenhárom óra huszonöt perc lesz a nappal időtartama.
Az újhold, a holdújulás hetedikén 0:00 órakor köszönt ránk, a Rák csillagképben, a telihold pedig a Vízöntőben lesz, huszonegyedikén, hajnali négykor.
A holdújulásból következik, hogy az 5772. zsinagógai év elul hava (mely a zsidó év utolsó hónapja), hetedikével (pontosabban hatodikán, naplementekor) kezdődik.
Huszonhatodikán meg a 2557. buddhista év shrávana hónapja veszi kezdetét.
Mondják, hogy augusztus a csillaghullás hava; kevésbé líraian, csillagászatilag tény, hogy  tizenkettedikén érdemes lesz az éjszakai eget lesni már alkonyattól, éspedig a Perseus csillagkép irányában, mert a Perseidák meteorrajnak valóban e napon lesz a sűrűségi maximuma, könnyen akadhatunk „hullócsillagra”.
A magam részéről még negyedikén éjjel vagy inkább hajnalban fogom nagyon nézni az eget (meg persze mindig), mert akkor a vékony holdsarló, valamint a sorba rendeződött Merkúr, Mars és Jupiter bolygók látványos együttállása lesz az Ikrek csillagképben.

A Merkúr csak a hónap első harmadában kereshető napkelte előtt a keleti ég alján, de láthatósága gyorsan romlik. Huszonnegyedikén felső együttállásban lesz a Nappal, aztán legközelebb szeptember közepétől lesz újra látható.
E hónapban a Vénusz lesz az esti égbolt legfeltűnőbb égiteste, fehéren ragyog majd a délnyugati égen, egy és negyed órával nyugszik a Nap után.
A Mars, a dühös, harcias, vörös bolygó augusztus folyamán előretartó mozgást végez előbb az Ikrek, majd a Rák csillagképben. Hajnalban kel, a hajnali órákban látható a keleti égen.
A szép, fényes Jupiter is előretartó mozgást végez az Ikrek csillagképben. Kora hajnalban kel, feltűnően látszik majd a hajnali keleti ég alján.
A Szaturnusz szintúgy előretartó mozgást végez a Szűz csillagképben. Késő este nyugszik, napnyugta után lesz kereshető a délnyugati ég alján.
Az Uranusz augusztusban a késő esti órákban kel, az éjszaka nagy részében látható lesz a Halak csillagképben.
A Tengerek Istene, a Neptunusz augusztusban egész éjszaka megfigyelhető lesz, 27-én kerül  szembenállásba a Nappal. A Vízöntő csillagképben végzi hátráló mozgását.

Emlékező napjaim lesznek e hónapban:
Másodikán a cigány holokauszt, a samudaripe világ-emléknapjára emlékezünk.
Harmadikán, születésnapján szeretném majd köszönteni Másik Jánost.
Augusztus negyedikén 221. születésnapjára emlékezem Percy Bysshe Shelleynek.
Hatodika, hetedike és kilencedike szomorú emlékezetű napok. Hatodika Hiroshima emléknapja, hetedikén pedig négy éve már Cseh Tamás eltávoztára kell emlékeznem, sajnos.
Kilencedikén gondoljunk majd a Nagaszakit ért atomtámadásra!
Nyolcadikán egész biztosan megemlékezem Kölcsey Ferencről, ki e nap szülötte volt 1790-ben.
Tizenegyedike Heltai Jenő születésnapja lesz.
Tizenharmadikán arra a sötétségre gondolok minden évben, mely Világosnál ereszkedett   hazánkra.
Tizenötödike nálunk is keresztény ünnep, de imádott Itáliámban egyike a legnagyobbaknak: ferragosto, Nagyboldogasszony napja ez.
Én meg még – ráadásul - Woodstockra is emlékezem, mert augusztus tizenötödikén kezdődött meg az is, 1969-ben.
Augusztus huszadikán, ha már megemlékeztem államalapító Szent Királyunkról, emlékezetbe idézem Salvatore Quasimodo, szeretett Költőm, 112. születésnapját is.
Huszonnegyedikén két csúf mészárlásra emlékezem majd: az egyiket emberek követték el más embertársaikon Szent Bertalan éjszakáján, a másikat a természet követte el a Vesuvio képében Pompeii, Herculaneum városain, e városok lakosain.
Mindegy, ki szereti, ki kevésbé, óriás, igazi géniusz születésére emlékezem majd huszonnyolcadikán. Az óriás neve: Johann Wolfgang Goethe.
Másnap, huszonkilencedikén Janus Pannonius születésünnepe következik, és végül, a hó utolsó napján szeretnék megemlékezni Maria Montessori születésnapjáról

És persze a majdnem rendszeresen vezetett napi krónikámban, más dolgokat is följegyzek majd.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az előzetest, a napi krónikák rendszeres olvasója vagyok! :)

    VálaszTörlés