2013. július 25., csütörtök

Július huszonötödike van

1365-ben e napon szörnyű, legalább hetes erősségű földrengés pusztította el Bologna városának jelentős részét. Nem csak világi és egyházi épületekben esett kár, hanem halálos áldozatokat is jócskán követelt.

1722. július huszonötödikén született Fellner Jakab, műépítész, a klasszicizáló késő barokk építészet legkiválóbb hazai mestere. Jelentős szerepe volt Tata, Pápa, Eger és Veszprém városképének kialakításában. Főleg az Esterházy grófok számára dolgozott, majd kiváló  szakmai hírének köszönhetően másoktól is sok megbízatást kapott. Első jelentős munkája a tatai római katolikus plébániatemplom volt. Azt követően egy ideig Komárom vármegye szolgálatában állt. Esterházy Károly püspök 1764-ben az egri püspöki uradalom egyes építkezéseinek tervezésével bízta meg, pályafutása ekkor ívelt fel igazán.
Az ő nevéhez fűződik a veszprémi püspöki palota tervezése is.

1909. július huszonötödikén röpülte át elsőként ember a La Manche csatornát repülőgépen:  Louis Bleriot Calais-ból indult Dover felé, s az angliai St. Margaret-nél szállt le. A pilóta és repülőgépe hajnali 4 óra 41 perckor elindult útjára, melyet egy torpedóromboló biztosított; navigációs műszerek hiányában az útirány meghatározását a tengeri hajók haladási iránya segítette. A repülés 31 percig tartott.

Az osztrák nemzetiszocialisták 1934. július huszonötödikén puccskísérletet hajtottak végre: betörtek a bécsi kancellári hivatalba, nem sokkal később meggyilkolták a menekülő Engelbert Dollfuss osztrák szövetségi kancellárt. A felkelést azonban még aznap elfojtották.

1943. július huszonötödikén, az angolszászok szicíliai partraszállása után, mikor a fasiszta Olaszország összeomlása nyilvánvalóvá lett, Mussolinit a király és a Nagytanács megfosztotta tisztségeitől és börtönbe vetette. A Duce letartóztatása után az új kormány legfőbb célja a békekötés volt, amit csak kétszínű politikával volt képes elérni: ha egyfelől megerősíti hűségét Németországgal, másfelől viszont béketárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal és Angliával. A németek persze rájöttek a tervre, ezért betörtek Rómába és el is foglalták azt. Mussolinit az Otto Skorzeny vezette különleges német alakulat szabadította ki. Ezt követően Hitler Mussolinit nevezte ki az észak-olasz Salói Köztársaság miniszterelnökének, aki visszatérte után leszámolt az ellene fordulókkal, és újfajta politikát ajánlott Olaszországnak: egy új, tisztább fasizmust. Szerencsére már nem sok volt neki hátra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése