2013. július 26., péntek

Július huszonhatodika van,

mely a buddhista kála szerint a 2557. év ashadhah havának első napja.
Mindenek előtt arról mondok egy emlékező mondatot, hogy ma van 1826. napfordulója annak, hogy egyedül élem földlétem. Öt évvel ezelőtt ezen a napon egy csodálatos Gulácsy kiállítás megtekintése után Lalagé elköszönt tőlem, és többé nem jött.

Egyébként pedig:
1083. július huszonhatodikán avatták szentté Sagredo Ghirardo szerzetest, vagy ahogy mifelénk inkább ismerjük, Gellértet, Magyarország első püspökét.
Gellért püspök a gyönyörűséges Velence városában született, a San Giorgio szigetén lévő bencés kolostorban nevelkedett.
Huszonöt éves korában rendtársai őt tették meg a monostor perjelévé, majd az akkori apát javaslatára, tudásának elmélyítése végett, másodmagával Bolognába küldték, hogy később elfoglalhassa a kolostori iskola egyik tanári posztját.
Ő azonban 1015-ben elhatározta, hogy a Szentföldre megy zarándokútra, ám egy csúf tengeri vihar és sorsa Isztria partjaihoz vetette, ott is a Parenzo (Porec) melletti Szent András-sziget kikötőjébe.
Itt hallott először Magyarországról és annak keresztény királyáról Gaudentius pannonhalmi apáttól, és aztán jött is e földre:1015. május harmadikán érkezett Pécsre, onnan  Székesfehérvárra, István királyhoz ment. Nagyboldogasszony napján járul Gellért a király elé, és találkozásuk hatására István meghívta őt Imre fiának nevelőjéül. Nyolc éves volt ekkor Imre, és Gellért hét évig nevelte a herceget az esztergomi királyi palotában.
Ezután szentírás-magyarázó tevékenységet folytatott a bakonybéli monostor remeteségében, 1028. környékéig, amikor István elhívatta, hogy rábízza a Maros menti egyházmegye megszervezését.
István halála után rosszabbra fordult Szentünk sorsa, és amikor 1046. szeptemberében a lengyelországi száműzetésből hazatérő Vazul fiak, Endre és Levente fogadására igyekezett két püspöktárásával, a  pesti révhez közeledve Vatha pogány lázadói kőzáporral törtek az utazókra. Kiráncigálták Gellértet a szekeréből, hozzákötötték egy kordéhoz, és a később róla elnevezett Kelenhegy szikláiról a mélybe taszították. Holttestét ideiglenesen a pesti Boldogasszony-templomban temették el, később átszállították Csanádra, hol máig nyugszik.
Szentté avatása Szent László királysága idején, 1083. július huszonhatodikán történt.

1856. július huszonhatodikán született George Bernard Shaw, Nobel díjas ír drámaíró-író, esszéista, kinek műveit Shakespeare után leggyakrabban játsszák az angol színházak. Számomra az itt következőek a legkedvesebbek drámái közül: Caesar és Kleopatra; Pygmalion; Megtört szívek háza; Szent Johanna; Warrenné mestersége.
” Sohasem állok ellen a kísértésnek, mert rájöttem, hogy azok a dolgok, amelyek nem jók nekem, nem kísértenek.”
”Kitüntetést visszautasítani nem lehet. Élj úgy, hogy ne kapd meg!”
”Amikor egy ember megöl egy tigrist, azt sportnak hívják, amikor viszont a tigris akarja elpusztítani az embert, azt kegyetlenségnek nevezik.”
”A pénz nem minden, de sok pénz, az már valami.”
”Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.”
”A Szabadság felelősség. Ez az oka, hogy a legtöbb ember retteg tőle.”
”Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül.”

1875. július huszonhatodikán született Carl Gustav Jung. Számtalan zseniális megsejtése közül talán a kollektív tudattalanról szóló tanítása a legfontosabb. A kollektív tudattalan tartalmai olyan tartalmak, amelyek az emberekhez tartoznak örökletesen, tehát nem az egyéni élet eseményei töltik fel. Az archaikus elme úgy van preformálva, hogy bizonyos módon dolgozza fel az információkat. Az álmok, hallucinációk, téveszmék gyakran vallásos tartalmúak, ezeknek a szerkezeti elemei hasonlóak ahhoz, amit a mítoszokban lehet találni (például: pokoljárás). Az emberi elmében vannak olyan strukturális jellemzők, amelyek meghatározzák, hogy a formák milyen alakot öltenek. Ezek az archetípusok. Ezek a közös archetípusok azért léteznek, mert az emberiségnek van egy közös tapasztalata: életről, halálról, istenről, anyáról, apáról, születésről, jóról, gonoszról (ezek mind archetípusok példái). Ezeknek az ősképeknek a használatával tudunk megküzdeni, bizonyos élethelyzetekben bizonyos megoldási formába rendezni a dolgokat.
Legfontosabb művei: Analitikus pszichológia; Pszichológiai típusok; Válasz Jób könyvére; Az aranyvirág titka.

1894. július huszonhatodikának szülötte Aldous Huxley volt, nagyszerű angol író, aki az Egyesült Államokban élte le élete nagyobbik részét, és ott is alkotott. Olyan művek fűződnek nevéhez, mint a Szép új világ vagy a Vak Sámson. Vagyis remekművek.

Ötven évvel ezelőtt, 1963. július huszonhatodikán Szkopjét, a legszegényebb jugoszláv tagköztársaság, Macedónia fővárosát iszonyatos földrengés rázta meg. Szörnyethalt 1070 ember, a későbbi adatok 2300 fő fölöttire becsülték az elhunytak és eltűntek számát. Az akkor 130-140 ezres városban az anyagi kár „csak számokban” volt mérhető, mivel a város 37 ezer épületéből 16 ezer romba dőlt, és közel ugyanennyi súlyosan megrongálódott. Megszűnt az áram- és vízszolgáltatás, és megszakadt a vasúti és közúti összeköttetés a Belgrád–Szkopje–Szaloniki–Athén vonalon.

HETVENEDIK születésnapját ünnepli ma Mick Jagger!
Nem viccelek, becsszó!
Isten éltesse és tartsa meg sokáig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése