2013. szeptember 10., kedd

Szeptember tizedike,

számomra az egyik legszebb női név, Nikoletta névünnepe van.
A név görög eredetű, a Nikolaosz (Miklós) női párja, mely a nyugati és a latin nyelvekben Nikolra rövidült. Aztán ez ment át a franciába, olaszba például Nikola, Nikolett, Nikoletta változatban.
Nikoletta verslábként is nagyon szép, ionicus a minore, a görög kardalok kedvelt lába: uu - -, és remek vogelweidei sor hozható ki belőle, ha háromszor veszi az ember, és egy anapesztusszal zárja negyedikként. „Nikoletta, Nikoletta, neved dúdolja a szél…”
(A niko-laosz jelentése egyes felfogások szerint „a nép ragyogása”, mások szerint „népgyőzelem”.)
 Ráadásul nekem – itt ki nem fejthető, fejtendő okból – két nap múlva, tizenkettedikén is Nikoletta nap lesz.
De erről majd akkor.

Névnapi dúdoló
Hányféleképpen ízlelgettem
szép nevednek dallamát?
Ölelgettem, dédelgettem
rideg éjszakák során.

Kutatgattam mély varázsát,
hogy m’ért andalít engem el?
Kérdezgettem, találgattam,
de titok-neved nem felelt.

Az i az e-vel mennybe emel,
az o az a-val mélybe ránt.
Csúf háború két téjében;
az l békéje rám talál.

Nikoletta, Nikoletta,
szívhalálon dúdol át.
 Csak te voltál, csak te legyél,
és csillagul e zord világ!

 Neveiden szólítva
Teafőzés után
Nikoletta!
Oda lett a
fodormenta.

Versköltés után
Készen lett a
legszebb versem
Nikoletta.

Múlt, jelen, jövő
Volt a’:
van a’,
és örökké lesz a,
Nikoletta.

Ni, ki?
A szobámban ni, ki ül?
Niki ül a szobámban újra -
oly sok hulla év után -,
szépen és ragyogóan.

Virágjáról szólva
Milyen szép lett a
virág, mit balkonládába
vett a Nikoletta.
Érthető: megbeszélték.

Lalagé („csacsogó”)
Neved mennyi dallam,
mennyi lalla, mennyi „gé”:
gyönyörűszép Lalagé.

Egyébként pedig:
1659. szeptember tizedikén született Henry Purcell, a legnagyobb angol zeneszerző, az angol barokk legkiválóbb képviselője, a Chapel Royal énekese, orgonistája, majd a Westminster apátság orgonistája, később a királyi udvar zeneszerzője.  Zenéje vízválasztó a régi angol polifon stílus és a könnyedebb francia stílus között. Bár hatottak rá francia és olasz zeneszerzők, mégsem hiányzanak műveiből az egyéni, melankóliára, tragikumra hajló, sötét szinek. Technikája sokszor feltűnően merész. Nevéhez fűződik az angol opera virágkora. A korábbi angol szinpadi zenét betetőző művei közül az egyetlen szabályos és teljes operája a Dido és Aeneas, lényegében prózai darab, hosszabb-rövidebb zenés betétekkel. Ez a mű, melyet ma a korszak legnagyobb angol színpadi remekének tartunk, akkoriban alkalmi darabnak számított.

1823. szeptember tizedikén Peruban, a függetlenségi háború során miután a felszabadító José de San Martin lemondott tisztségeiről, a nagyszerű Simón Bolívar bevonult Limába, és ő lett Peru elnöke.

1855. szeptember tizedikén született Robert Johann Koldewey német építész, korszakának  egyik legjelentősebb terepi régésze, és a modern történelmi épületkutatás atyja, nem mellesleg  az ókori Babilon feltárója. Az 1897 – ’98 -as téli ásatási szezonban Eduard Sachau orientalista részvételével Mezopotámia műemlékeit vizsgálta. Részt vett Assur, Uruk, Ninive, Larsza és Babilon feltárásában. Eredményei alapján II. Vilmos porosz uralkodó és a Német Keleti Társaság finanszírozta tevékenységét,  ötéves megbízást kapott, ami végül 1917-ig tartott, amíg a brit csapatok bevonultak Irakba. 1921-ig Berlinben a 19 éves ásatás eredményeit rendezte, majd haláláig a német múzeumok kiállításait szervezte.

1919. szeptember tizedikén az antant hatalmak aláírták Ausztriával a békeszerződést a franciaországi Saint Germain-ben, a Laye kastélyában. Ennek értelmében Ausztria elismerte Lengyelország, Magyarország, Csehszlovákia és Jugoszlávia függetlenségét. A Lajta-bánság Burgenland néven Magyarországtól Ausztriához került.

1943. szeptember tizedikén német csapatok szállták meg az Örök Várost, Rómát.
Mussolini félreállítása meglepte Hitlert, de reakciója gyors és könyörtelenül elszánt volt. Megbízta Rommelt az Alarich hadművelet vezetésével, amelyet már jó néhány hónappal korábban kidolgoztak arra az esetre, ha Olaszország ki akarna lépni a háborúból. Az olasz kormány  azzal számolt, hogy a szövetséges erők támadására szeptember 12-én kerül majd sor, ezért ekkorra időzítette a fegyverszünet bejelentését. Az angolszász hatalmak azonban szeptember 9-én tervezték megindítani Avalance hadműveletet. Amikor a megzavarodott olaszok, akik csupán szeptember 8-án értesültek a valódi időpontról, megpróbáltak némi időt nyerni, Eisenhower rendreutasította őket, és követelte a fegyverszüneti megállapodás kihirdetését, amire végül is még aznap, azaz szeptember 8-án sor került.
Percekkel azt követően, hogy Badoglio befejezte rádióbeszédét, Hitler máris elrendelte a  hadművelet végrehajtását. Észak-Olaszországban Rommel nyolc hadosztálya bőven elegendő volt a térségben lévő tíz olasz hadosztály leszereléséhez. A Rómánál bevetett 3. páncélgránátos és a 2. ejtőernyős-hadosztályoknak sem okozott különösebb gondot az olasz erők megtörése, a győztes németek tizedikén bevonultak Rómába. A Badoglio-kormány tagjai és a haderő főparancsnoksága útnak indult Bariba, eközben pedig az idős Caviglia marsall fegyverszünetet kötött Kesselringgel.
Mit mondjak? a kiugrási kísérlet az olaszoknak sem sikerült jobban, mint nekünk.

2008. szeptember tizedikén  Svájcban üzembe helyezték a nagy hadronütköztető gyűrűt (Large Hadron Collider, LHC), ami az emberiség eddigi legnagyobb fizikai kísérlete.
A gyorsító egy 27 km kerületű, kör alakú föld alatti alagútban helyezkedik el, a felület domborzati viszonyaitól függően 50-150 méter mélyen. A korábbi nagy elektron–pozitron ütköztetőgyűrű alagútját hasznosítja újra. Működése során nagyjából 80 állam 7000 fizikusa fog hozzáférni az LHC-hez. A fizikusok azt remélik, hogy közelebb jutnak néhány kérdés megválaszolásához. Ilyenekről van szó: léteznek-e a jelenleg ismert részecskéknek szuperszimmetrikus partnerei? Miért van több anyag, mint antianyag? Milyen természetű az az anyag, amely a világegyetem tömegének 96%‑át alkotja, és a jelenlegi csillagászati megfigyelések számára elérhetetlen?

1 megjegyzés:

  1. Isten éltesse Nikolettákat!
    Őt : "Múlt, jelen, jövő
    Volt a’:
    van a’,
    és örökké lesz a,
    Nikoletta."

    és az én harmadikos Niki unokámat nagyon!!

    VálaszTörlés