2013. szeptember 29., vasárnap

Közelgő október krónikája



A hónap elején még tizenegy óra negyvenegy, közepén tíz óra és ötvenhárom, a hó utolsó napján már csak tíz óra két perc lesz a nappal időtartama. És még a téli időszámítás is ránk köszönt huszonhetedikén.
Sötétülő napok jönnek most már.
A Hold ötödikén, hajnali három órakor újul meg a Szűz csillagképben, és teliholddá érik tizenkilencedikén, éjjel kettőkor, a Halakban.
Ötödikén kezdődik tehát az 5774. zsinagógai év marchesván, huszonhatodikán a 2557. buddhista év ashvina hava.
A telihold éjszakáján, tizenkilencedikén, 0:00 órakor félárnyékos holdfogyatkozás kezdődik, mely 03:50-kor ér véget
Tizedikén éjjel „csillaghullásban” gyönyörködhet, aki akar, már ha tiszta lesz az ég: a Tauridák meteorraj elhúzódó maximuma lesz kábé éjjel kettőtől.
Októberben az esti égbolt legfeltűnőbb égiteste a Vénusz lesz, mely egyre magasabban ragyog majd a délnyugati égen. A hónap elején másfél, a végén két órával nyugszik a Nap után.
A Mars a hónap folyamán előretartó mozgást végez az Oroszlán csillagképben, éjfél után kel, a hajnali órákban lesz látható a vörös bolygó a keleti égen.
A Jupiter is előretartó mozgást végez, de az Ikrek csillagképben. Éjfél előtt kel, az éjszaka második felében feltűnően látszik majd a déli égen.
A Szaturnusz, ha nem is sokáig lesz látható, legfeljebb a hónap elején, az alkonyi ég alján, mindenesetre előretartó mozgást végez majd a Mérleg csillagképben.

Én ünnepelni az alábbi napokat fogom a részletes, napi krónikákban:
elsején a Zene Világnapját.
Másodikán Mahátma Gandhira gondolok majd, születésének 144. évfordulóján,
hetedikén egy kedvenc velencei festőmre, Canalettóra.
Negyedikén az Állatok Világnapja lesz, ez igen fontos nap.
Nem ünnep, de „rágondoloknap”, gyásznap lesz hatodika, az Aradi Vértanúk Napja.
Hetedikén Halász Judit művésznő – nem mondom meg, hányadik, mert úgysem hihető – születésnapját fogom ünnepelni.
Kilencedikét majd John Lennonnak, tizedikét Giuseppe Verdinek szánom. Az utóbbinak kerek születésnapja lesz, mivel épp kétszáz évvel ezelőtt, 1813. október tizedikén született.
Tizenegyedikén legkedvesebb volt Feleségem születésnapját ünneplem meg, ki a Sors különc játéka folytán ugyanazon a napon született, mint egy kedves, volt tanítványom, persze más évben.
Tizenkettedike részint Amerika fölfedezésének a napja, részint kedvenc festőmé: Gulácsy Lajosról is megemlékezem majd.
Aztán Deák Ferencre és Arthur Millerre is egy napon gondolok: tizenhetedikén.
Szomorú, rossz emlékű nap lesz tizenkilencedike. Hetven éve már, hogy Tibet ezen a napon elvesztette függetlenségét.
Jó ideje próbálják ilyen-olyanok, ünnepbakók elvenni tőlem a Szép Ünnepnapot, de én nem hagyom magam: huszonharmadika mindig Ünnep volt és Ünnep is lesz a lelkemben, meg a krónikában.
Persze, hogy megemlékezem még Zichy Mihályról (tizennegyedikén), Balassi Bálintról (huszadikán), Liszt Ferencről (huszonkettedikén), Picassóról (huszonötödikén).
A hónap vége évről-évre a reformáció emléknapja, minthogy Martin Luther 1517. októberének utolsó napján függesztette ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára.
És persze, a majdnem mindennapi krónikában Másokról is, szép rendben emlékezem majd: Dayka Margitról, Rotterdami Erasmusról,Steindl Imréről, Bizet-ről, Déry Tiborról, hogy csak néhány példát mondjak október szülötteiből.

Szép hónapotok legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése