2013. augusztus 29., csütörtök

Szeptember hónap előzetes krónikája

A hónap neve a latin septem szóból ered,  melynek jelentése, hét: az ellentmondás abból fakad, hogy a régi római kalendárium szerint az év hetedik hónapja volt valóban, ám Julius Caesar naptárreformja során két új hónap került a naptárba: a Caesarról elnevezett július, és az Augustus császárról elnevezett augusztus: akkor aztán minden hónap elcsúszott, s lett a hetedikből kilencedik, és így tovább, egészen decemberig, mely egykor tényleg decem = tíz volt.
Tudjuk: szeptember utolsó harmada már az ősz része. Huszonkettedikén huszonhárom órakor a Nap a Mérleg jegyébe lép, elvileg és naptárilag ez az őszi napéjegyenlőség ideje. (Elvileg, mondom, mert valójában huszonhatodikától fordul a nappal és az éj tartamának hossza.)
Ősz húrja zsong,
Jajong, busong
A tájon,
S ont monoton
Bút konokon
És fájón.

S én csüggeteg,
Halvány beteg,
Mig éjfél
Kong, csak sirok,
S elém a sok
Tűnt kéj kél

Ó, múlni már,
Ősz! hullni már
Eresszél!
Mint holt avart,
Mit felkavart
A rossz szél...


A hónap elején tizenhárom óra huszonegy, idusán tizenkét óra harmincöt, a hónap végén már csak tizenegy óra negyvenhárom perc lesz a Fény, a nappal időtartama.
Ötödikén tizennégy órakor lesz holdújulás a Szextáns csillagképben. A holddal számoló naptárakban ekkor új hónap kezdődik, mi több, a zsidó naptárban új év.
Negyedikén naplementekor véget ér az 5773. zsinagógai év, kezdődik az 5774.
Ötödikén már 5774. tisri havának első napját írjuk.
Holdtölte meg a Halakban lesz huszadikán, húsz órakor.
A Merkúr csak a hónap második felétől lesz kereshető közvetlenül napnyugta után a nyugati horizont közelében, de meg kell mondanom, megfigyelésre igen kedvezőtlen helyzetben lesz,  a hónap végén is csak fél órával nyugszik a Nap után.
A Vénusz annál szebben lesz látható: közel másfél órával nyugszik a Nap után, fényesen ragyog majd az esti ég alján.
A vöröslő Mars a hónap során lőretartó mozgást végez előbb a Rák, majd az Oroszlán csillagképben. Kora hajnalban kel, ekkor kereshető a keleti égen.
A nyájas Jupiter is előretartó mozgást végez de az Ikrek csillagképben. Éjfél körül kel, az éjszaka második részében feltűnően látszik majd a keleti-délkeleti égen.
A Szaturnusz is előre mozog a Mérlegben. Este nyugszik, még megkereshető napnyugta után a délnyugati látóhatár közelében.
Az Uránusz szeptemberben az éjszaka nagy részében látható a Halak csillagképben, miként a Neptunusz is a Vízöntőben.

Emléknap, évforduló jócskán esik szeptemberre is.
Másodikán emlékezhetünk arra, hogy 1945-ben véget ért a második világháború; Japán aláírta a fegyverletételi nyilatkozatot. És idén ezen a napon kezdődik a tanév.
Harmadikán annak lesz az évfordulója, hogy 476-ban megszűnt a Nyugat-Római Birodalom: Flavius Odoaker, germán származású hadvezér ezen a napon vonult be Rómába, és lemondatta trónjáról Romulus Augustulust.
1522. szeptember ötödikén Ferdinand Magellan három hajójából egy visszatért Portugáliába, igaz, Magellán nélkül. Minden esetre a Föld körülhajózása e napon bizonyossággá vált.
Hetedikén emlékezzünk meg arról, hogy ez a nap volt Zrínyi Miklósnak és Szigetvárnak az utolsó napja 1566-ban.
Kettős évforduló esik kilencedikére, két valódi zseni születésnapja: 1828-ban Lev Nyikolajevics Tolsztoj,
1931-ben Latinovits Zoltán született.
Tizedike Nikoletta nap lesz; és - bizonyos értelemben - tizenkettedike is. Nekem. Egy 2192 nappal ezelőtti nap jut majd eszembe tizenkettedikén.
Tizenkettedike még arról is nevezetes, hogy Kr.e. 490-ben e napon győztek az athéniek a perzsák fölött Marathónnál.
Idén tizennegyedikére esik a zsidó naptárban jóm kippur, az engesztelés napja.
Tizenkilencedikén Kossuth Lajosra, huszonegyedikén Széchenyi Istvánra gondolunk majd.
Széchenyi születésével egy napon ünneplem a nagyszerű dalnok, zenész Víg Mihály – hiszem, hogy barátom - születésnapját.
Az őszi napéjegyenlőség napján, huszonkettedikén lenne 103 éves Faludy György.
Huszonötödike William Faulkner,
huszonhatodika T.S. Eliot és George Gershwin,
huszonhetedike Jancsó Miklós napja lesz.
És Vele – mármint Jancsó Miklóssal - egy napon született – épp csak 210 évvel ezelőtt – Prosper Mérimée, nagy kedvencem.
Emlékező napok jutnak hó végére is.
Huszonkilencedikén két nagyszerű művész születésnapja lesz: Miguel de Cervantesé, és Michelangelo Antonionié.
Huszonnyolcadikán Caravaggióra,
harmincadikán Benedek Elekre gondolok majd.
És persze, ha az égi és ninivei hatalmak engedik, a napi krónikákban egyebekről is beszámolok rendre.

2 megjegyzés:

  1. Mindenkire gondolok majd, és 7-én drága Édesanyámra, aki ekkor született, 1932-ben. Soha sem tudok elég hálás lenni, hogy az Édesanyám volt... - és persze az ma is.
    Köszönöm ismét a szép gondolatokat, Gyuri.
    Szeretem a szeptembert...Talán, mert ilyenkor kapok egy kis időt az újra -felemelkedésre a nyári hosszú, fájdalmas évfordulókat követően - úgy október végéig...

    VálaszTörlés