2013. augusztus 11., vasárnap

Augusztus 11.

(Fent Türr István, balra Heltai Jenő képe)

Kr. e. 3114-ben e naptól kezdték időszámításukat a maják, 5727 évvel ezelőtt. Ezek szerint egy évvel túl vagyunk már a Világvégén, de szeretném megvigasztalni a világvége-híveket, csak nyugalom! Haladunk, jól haladunk…

Kr.e. 480. augusztus tizenegyedikén, két napos elkeseredett csata után beteljesedett Leónidász spártai király és katonáinak sorsa. A perzsa túlerő győzött.
’ó kszein’, angelein lakedaimonioisz, hoti téde
keimetha, toisz keinón rhémaszi peithomenoi

azaz
Itt fekszünk, vándor vidd hírül a spártaiaknak:
Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza


1456. augusztus tizenegyedikén - húsz.nappal a diadalmas győzelem után - a nándorfehérvári várban dúló feketepestis áldozata lett Hunyadi János kormányzó: Zimonyban halt meg, Gyulafehérvárott, a Szent Mihály templomban temették el.

1825. augusztus tizenegyedikén született Türr István, szabadságharcos, olasz királyi altábornagy. Számos mesterséggel próbálkozott, volt kereskedő, lakatosinas, molnár és kőműves, mígnem 1842-ben beállt katonának az osztrák hadseregbe. Közlegényként kezdte, de hat év múlva, a forradalmak esztendejében már hadnagyként szolgált Radetzky osztrák tábornagy Észak-Itáliában állomásozó seregében. Mivel rokonszenvezett az olasz szabadság ügyével, átszökött a piemonti hadsereghez, ahol egy magyar légió szervezésével és vezetésével bízták meg. Az olasz vereség után a légiót feloszlatták, ekkor Badenbe ment, ahol ezredesként részt vett az ottani szabadságharcban. Ennek leverése után Svájcba menekült, itt érte a világosi fegyverletétel híre, így végül Londonba indult.
A krími háború kitörésekor magas rendfokozattal szolgált az angol-török hadseregben. 1855 végén az angol kormány megbízásából Havasalföldre utazott, de ott egy volt tiszttársa feljelentésére, mint osztrák katonaszökevényt elfogták. Bécsbe vitték, hadbíróság elé állították, halálra ítélték, csak Viktória angol királynő közbenjárására bocsátották szabadon.
Az 1859-ben kitört francia-olasz-osztrák háború hírére Türr az olasz félszigetre sietett. A "marsalai ezrek" egyikeként Garibaldi felkelő seregében hadsegéd, majd a nemzetőrség főfelügyelője, utóbb tábornok lett, Palermo bevétele az ő tanácsai révén sikerült. A győzelmes hadjárat során Garibaldi Nápoly polgári és katonai kormányzójává nevezte ki, altábornagyi rangjában az olasz kormány is megerősítette. A "rendíthetetlen magyar" (l'intrepido ungherese) Viktor Emánuel király szárnysegédje lett, kényes diplomáciai küldetéseket bíztak rá.
 Türr csak az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés és az általános amnesztia után térhetett haza, de ekkor már távol maradt a politikától, ezután inkább a hazai gazdasági és kulturális élet fellendítésén fáradozott. Sokat tett a felnőttoktatás és ismeretterjesztés ügyéért, létrehozta a Központi Népnevelési Kört. Csatornaépítő mérnök és vállalkozó lett, vízrendezési terveket készített. Nagyszabású víziút-fejlesztési programot dolgozott ki, széles körű propagandát fejtett ki a vízgazdálkodás, elsősorban az öntözés és a rizstermesztés érdekében.  Olyan nagyszabású külföldi vállalkozásokban is részt vett, mint a Panama-csatorna előkészítő munkálatai. Az 1880-as években a görög kormánytól engedélyt nyert a korinthoszi csatorna létesítésére és üzemben tartására, de az építkezést már mások fejezték be.

1849. augusztus tizenegyedikén Kossuth Lajos lemondott kormányzói tisztjéről, átadta a teljhatalmat Görgeynek, aki biztosította Kossuth számára a menekülés útvonalát, aztán két nap múlva letette a fegyvert.

1860. augusztus tizenegyedikén született Bláthy Ottó, gépészmérnök, feltaláló, tudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Ő mondta ki először, hogy egy vezető, vagy egy gép melegedése attól függ, hány watt jut a hőleadó felület egységére; 1885-ben Zipernowsky Károllyal és Déri Miksával feltalálta a energiaátvitelre is alkalmas zárt vasmagú transzformátort.

1871. augusztus tizenegyedikén született Heltai Jenő. Életműve hét évtizedet fog át: Reviczky kortársa volt kezdő költőként, Illyés Gyuláé halálakor; az ötvenhatos forradalmat még átélte. Általában mindig népszerű volt, személy szerint még az ellenfelei is szerették, de az élvonalba soha sem sorolták. Mosolygó bölcs volt két emberöltőn keresztül: a könnyedség és komolyság, az enyhe irónia és az enyhe szorongás, a kritika és a megbocsátás szellemes egybeötvözője. Sohase volt első, sohase volt vezér, egészen soha sehová sem tartozott, de mindig jelenvaló volt. És igen nagyon szerethető.
Írt kuplékat, sanzonokat, lírai költeményeket, elbeszélést, regényt, színpadi művet; Ő írta Kacsóh Pongrác János vitézének szövegkönyvét: egyszóval mindent tudott.

Mert dalaimnak…
Mert dalaimnak azt a részét,
Mely túlnyomónak mondható,
– Minek tagadjam gyöngeségem –
Kegyedhez írtam, kis Kató.

És dalaimnak az a része,
Mely túlnyomónak mondható,
Kegyednek semmiképp se tetszett,
Sőt visszatetszett, kis Kató.

Igaz, hogy önt tegezni mertem,
Ami botránynak mondható,
Mert önt csupán magáznom illik
Vagy kegyedeznem, kis Kató:

De dalaimnak azt a részét,
Mely túlnyomónak mondható,
Mégis szívemből szívhez írtam,
Az ön szívéhez, kis Kató.

Hogy ön hideg maradt s kegyetlen,
Már ez malőrnek mondható,
Ha bánatomban meghalok most,
Magára vessen, kis Kató.

Magára vessen, ha belőlem
Más nem marad meg, kis Kató,
Mint dalaimnak az a része,
Mely túlnyomónak mondható.

1877. augusztus tizenegyedikén fedezte fel Asaph Hall amerikai csillagász a Mars két holdját, a Phobost és a Deimost. Phobos Árész és Aphrodité  törvénytelen kapcsolatából származó egyik gyermek volt a görög mitológiában,  Deimos a testvére. A phobos görög szó,  jelentése "félelem" (innen ered a fóbia). A Phobos a Naprendszer egyik legkisebb holdja, közelebb kering anyabolygójának felszínéhez, mint bármely más hold a Naprendszerben. Kevesebb, mint 6000 km ez a távolság.
Deimos, mint mondtam, szintén Arész és Aphrodité törvénytelen gyermeke volt, neve  görögül "rettegést" jelent. A Deimos a legkisebb hold a Naprendszerben, a Marstól mért távolsága: 23459 km.

1934. augusztus tizenegyedikén kezdte meg működését az Alcatraz, mint szövetségi börtön. Falai közt töltötte büntetését a harmincas évek nagy gengsztereinek „színe-java”,  például Al Capone.

1999. augusztus tizenegyedikén teljes napfogyatkozás volt Európa jelentős részén, így Magyarországon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése