2013. augusztus 22., csütörtök

Augusztus 22.

1485-ben ezen a napon a Bosworth Field mellett vívott ütközettel véget ért a York és Lancaster ház áldatlan, sok évtizedes háborúskodása - a „rózsák háborúja”  - Angliában. A Lancaster dinasztia keveredett elő győztesen; a csatában elesett III. Richárd király is, mint Shakespeare-től ez tudható. A III. Richárd című drámában, a bosworthi csata közben hangzik el a híres mondat: „Lovat! Lovat! Országomat egy lóért!”
A valódi Richárddal így áll a helyzet. Bátyja, IV. Eduárd 1461-es megkoronázását követően, Gloucester hercegévé nevezte ki, és amikor Eduárd 1483-ban meghalt, Richárdot lett a régens az elhalt király kiskorú fia, Eduárd mellett. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a néhai király feltehetően bigámiát követett el, fiai törvénytelenek, így Richárdot koronázták királlyá. Uralkodása két évig tartott; távoli rokona, Tudor Henrik taszította le a trónról. A bosworthi ütközetben több főnemes magára hagyta, egy pedig az ellenfél oldalán szállt harcba. Richárd volt az utolsó angol király, aki csatában vesztette életét. Halálával Angliában lezárult a középkor időszaka.
Csak idén, 2013-ban vált bizonyossá, hogy egy leicesteri parkoló aszfaltja alatt (ahol az 1700-as évekig egy kolostor állt) III. Richárd csontvázát találták meg.

1780. augusztus huszonkettedikén visszaérkezett Angliába a Resolution, James Cook hajója, de a parancsnok nélkül, mert ő a Hawaii szigeteknél meghalt 1779. február tizennegyedikén. (Egy ellopott dereglye miatt véres összetűzésbe keveredett a bennszülöttekkel, akik – mivel elmúlt Lono isten tiszteletének idénye, és helyette a harc istenének periódusa volt – több társával együtt megölték, fejét levágták, testét feldarabolták.
Cook nevéhez fűződik, hogy ő látta meg először az Antarktiszt, pontosította a már ismert szigetrészeket, és újakat is felfedezett. Ő a keresztapja az Új-Hebridák szigetcsoportnak is.

1785. augusztus huszonkettedikén adta közre II. József úgynevezett jobbágyrendeletét. A rendelet értelmében az örökös jobbágyság intézménye megszűnt, továbbá eltiltotta a jobbágy megnevezést, és a parasztok jogait jelentősen megnövelte. Így azok szabadon házasodhattak és költözhettek, nem lehetett őket telkük használatában zavarni, törvénytelenül nem űzhették el őket, ingóságaikkal szabadon rendelkezhettek, szabadon járhattak iskolába és tanulhattak mesterséget.

1837. augusztus huszonkettedikén Vörösmarty Mihály Árpád ébredése című drámájával nyitotta meg kapuit a pesti Magyar Színház, melynek első igazgatója Bajza József volt. Az épület – az akkor a város szélének számító – Kerepesi úton, a Grassalkovich-telken (a mai Rákóczi úton) állt, szemben a jelenlegi Astoria szállóval. A közadakozásból és Pest megye támogatásával felépített színház a negyedik magyar nyelvű játékszín volt az országban,  Kolozsvár, Miskolc és Balatonfüred után.
Utóbb - az 1840-es országgyűlésen hozott törvény értelmében -  a Pesti Magyar Színház Nemzeti Színházként működött tovább.

1862. augusztus huszonkettedikén született Claude Debussy, a századforduló, és egyben a francia zene mindmáig egyik legnagyobb zeneköltője. Zeneszerző, zongoraművész, karmester, a romantika talaján új utakat kereső zseni volt Ő. Fiatalkorától kezdve a kor haladó költőinek és festőinek stílusát követte, kitartóan kereste azt a zenét, amely a maga nyelvén e művészek világát tükrözheti. Mintegy válaszul a mind teltebbé váló romantikus hangzásra, világos, áttetsző, szinte pasztellszínű képeket festett zenéjével, így létrehozta a zenei impresszionizmust. Fő műve kétségtelenül a csodálatos A tenger, de írt operát és szépséges noktürnöket is.

1917. augusztus huszonkettedikén született John Lee Hooker, a csoda blues-énekes, gitáros és szövegíró-költő. Memphis városában kezdődött karrierje – mondjuk inkább: kezdett muzsikálni -, de igazából 1943 és 1969 között futott a csúcsra, a csúcsok csúcsára Detroit-ban. Első lemezfelvételeit 1948-ban készítette, ezek közül a Boogie Chillen lett – nem akármilyen - sláger, több mint egymillió darabot adtak el belőle. Ez teremtette meg számára a lehetőséget, hogy olyan, ma már klasszikus dalokat vegyen fel, mint a Crawling King Snake, az In the Mood, a Rock House Boogie és a Shake Holler Run.
2001. június huszonegyedike óta az égi nagyok társaságában zenél már csak: sajnos.

1920-ban augusztus huszonkettedikén volt először ünnepi játék Salzburgban, mely aztán a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja lett. A fesztivál minden nyár júliusa végén kezdődik, és öt hétig tart Mozart szülővárosában.

Ugyanazon a napon, amikor Salzburgban először rendeztek ünnepi játékokat – azaz 1920. augusztus huszonkettedikén – az Illinois állambeli Waukeganben megszületett Ray Bradbury, a sci-fi irodalom egyik vitathatatlan óriása, nagy kedvencem. Azt el nem tudnám dönteni, hogy a Fahrenheit 451, a Marsbéli krónikák, a Gonosz lélek közeleg vagy a Holdkórosok temetője-e a kedvencem. Vagy így, ebben a sorrendben mindegyik.
” „Az a nagyszerű az emberben, hogy soha nem veszíti el a bátorságát és a kedvét; újra és újra kezdi, mert tudja, hogy fontos és érdemes újrakezdenie."
Bradbury sajnos tavaly júniusa óta nem ír többet nekünk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése