2013. augusztus 18., vasárnap

Augusztus tizennyolcadika van

1201-ben ezen a napon alapították Lettország fővárosát, Rigát. Ott, ahol a Riga folyó a Daugavába torkollik, már a második században emberi település volt. A tizedik századtól a torkolatnál két lív település helyezkedett el, aztán 1159-ben brémai – nem! Nem muzsikusok! - kereskedők kötöttek ki ezeken a településeken.
1186-ban Meinhard von Seeberg missziós telepet alapított, őt követte Albert brémai püspök, aki keresztes lovagok élén érkezett, és 1201. augusztus tizennyolcadikán várépítésbe kezdett. Ezt tekintjük Riga alapítási dátumának,  tehát ma van e szép Város  születésnapja. Isten éltesse az idők végeztéig!

1305. augusztus tizennyolcadikán Vencel magyar, cseh és lengyel király békét kötött Albert német királlyal. A béke feltételei között szerepelt, hogy Vencel lemond magyar királyi címéről és átadja a Szent Koronát Károly Róbertnek. Ez így is lett, ettől eltekintve Károly Róbertnek még három évig várnia kellett arra, hogy megkoronázzák, sőt – szerintem -, ténylegesen csak a rozgonyi csata után, tehát 1312-től tekinthette magát igazán királynak.

1750. augusztus tizennyolcadikán született Antonio Salieri, olasz származású, de igazából bécsinek tartható zeneszerző, karmester, zenepedagógus. Első sikerét 1770-ben a Le donne letterate című vígoperájával érte el, és valószínűleg ennek köszönhette, hogy Bécsben afféle udvari zeneszerző majd a bécsi Opera karmestere lett. Mégis igazán két dolog miatt lett igazán híres. Tanítványai révén, akik között Beethoven is, Schubert is, Liszt is szerepeltek, továbbá a Mozarttal való rivalizálásáról, sőt arról, hogy a 74 éves, beteg Salieri egyenesen Mozart megölésével vádolta magát. Az emberek az előrehaladott korból fakadó beszámíthatatlanságról beszéltek, Salieri kijelentései azonban mégis beszédtémává váltak.
és ez a téma tetszett meg Puskinnak, aki megírta a Mozart és Salieri című darabját, amiből Rimszkij-Korszakov operát írt. Aztán még legutóbb Peter Shaffer is erről a rivalizálásról írta meg az Amadeust, amiből meg Milos Forman készített kitűnő filmet. Ki kell ábrándítanom mindenkit: valójában Salieri rajongott Mozartért. Persze, biztos kicsit féltékenykedett is, de főleg rajongott.
Halálos ágyán Salieri ezt mondta: „halálosan beteg vagyok, ezért aztán becsületszavamra elmondhatom önnek, hogy egy szó sem igaz abból a képtelen pletykából, tudja, hogy megmérgeztem volna Mozartot. Nem igaz, rosszindulatú rágalom az egész, mondja meg a világnak, kedves Moscheles.”

1933. július tizennyolcadikán született Roman Polański, lengyel színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, akit nyolcvanadik születésünnepén Isten éltessen és tartson meg sokáig!
(Emlékeztetőül, miket köszönhetünk Neki rendezőként: Kés a vízben; Iszonyat; Macbeth; A bérlő; A zongorista. És akkor még nem beszéltem Róla, mint színészről…)

1 megjegyzés:

  1. Egy napi késéssel, de elolvastam névünnepem jeles eseményeit.
    Mozart és Salieri - nagyon érdekes téma.

    VálaszTörlés