2012. augusztus 21., kedd

Ma augusztus huszonegyedike van

Az esti szürkületben - 20 óra körül – szép égi látványban gyönyörködhetünk: a Hold, a Mars és a Szaturnusz bolygók, valamint a Spica (a Szűz legfénylőbb csillaga)  Y alakot formázva állnak majd együtt.

1165-ben e napon született II. Fülöp Ágost - Philippe Auguste-, az egyik legjelentősebb középkori francia király. Számos jelentős területtel gyarapította a királyi birtokot, így nagy szerepe volt a Francia Királyság egységének kialakításában.

1567. augusztus huszonegyedikén született Szalézi Szent Ferenc francia születésű jogász, teológus, egyházi író, rendalapító. Egy asszonyhoz fűződő mély barátsága segítette abban, hogy megvalósíthassa nagy tervét: egy kontemplatív női szerzet alapítását, melynek gyenge egészségű, beteg vagy öreg nők is tagjai lehettek. A nővérek száma gyorsan növekedett, Ferenc életében tizenkét kolostort alapítottak. 1622-ben bekövetkezett halála után szent életének híre egyre növekedett, írásai számtalan új kiadást értek meg. 1661-ben boldoggá, 1665-ben aztán szentté avatták.

Szalézi Szent Ferenc: Ima
Ha minden angyal, a világ minden lángelméje
tanulmányozta volna,
mi válik hasznodra ebben vagy abban a helyzetben,
miféle szenvedés,
kísértés vagy fájdalmas veszteség,
nem találhattak volna
hozzád illőbbet,
mint azt, ami ért.
Isten örök Gondviselése
Kezdettől fogva kigondolta,
hogy ezt a keresztet saját Szívéből
értékes ajándékként neked adja.
Mielőtt elküldötte volna,
mindentudó szemével megszemlélte,
isteni értelmével átgondolta,
bölcs igazságosságosságával megvizsgálta,
szerető irgalmával átmelegítette.
Mind a két kezével megmérte,
hogy egy milliméterrel se legyen nagyobb,
egy milligrammal se nehezebb a kelleténél.
Azután megáldotta szent nevével,
fölkente kegyelmével,
beléje lehelte vigaszát,
és még egyszer rád és bátorságodra pillantott.
Így most egyenesen az égből jön feléd,
mint Istennek hívása,
s könyörülő szeretetének ajándéka,
hogy egészen önmagaddá légy,
és Istenben megtaláld beteljesülésedet.

1698-ban ezen a napon született Antonio Guarnieri del Gesú. Neves hangszerkészítő család utolsó sarja volt, ő tökéletesítette ki a Guarneri (és úgy általában az Amati-vonalhoz tartozó) hegedűket. Ilyen hangszeren játszott például Niccoló Paganini, de Yehudi Menuhin is.

1831-ben ezen a napon kezdődött a Nat Turner vezette rabszolgafelkelés a Virginia állambeli Southhampton Countyban. William Styron Nat Turner vallomásai című remekében olvashattok erről!

1908. augusztus huszonegyedikén született Feleki Kamill, a csodálatos Kossuth díjas  színművész, táncos, koerográfus. Persze, sok mindenre emlékezhetnék, de makacsul a francia krály szerepe jut most eszembe a János vitézből. Filmjei közül meg az Állami áruház.

1910-ben ezen a napon halt meg Székely Bertalan, a romantikát és az akadémizmust elegyítő magyar történelmi festészet egyik legnagyszerűbb képviselője.

1930-ban e napon született Sajdik Ferenc, a csodálatos magyar grafikus, karikaturista, rajzfilmes. Neki köszönhetjük sok egyéb között Pom-Pomot, a Nagy ho-ho horgászt. Isten tartsa meg Őt sokáig!

1968-ban a huszadikáról huszonegyedikére virradó éjjelen megkezdődött a Varsói Szerződés csapatainak inváziója Csehszlovákia ellen.

1986-ban ezen a napon Kamerunban a Nyos-tó limnikus kitörése húsz kilométeres körzetben közel 1700 ember halálát okozta. (A limnikus kitörés ritka természeti katasztrófa, a széndioxid feltörése mélyvizű tavakból, amely megfojtja a környéken élő embereket és állatokat, sőt szökőárt is okozhat. Épp ilyen volt a kameruni tragédia.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése