2012. augusztus 6., hétfő

Augusztus hatodika van

Fölfogásom szerint az emberiség  nagyjából öt és fél évezredes történelmének egyik legsötétebb emlékezetű napja e mai. Pedig azon a napon, 1945. augusztus hatodikán Hirosima japán városka fölött tiszta volt az ég, ezért is repült az Enola Gay B-29-es bombázó oda, és nem Nagasaki vagy Kokura fölé.
Amikor augusztus másodikán kiadták a végső parancsot, hogy a bombázás ideje augusztus hatodika, még három lehetséges célpont volt: Hirosima, Kokura vagy Nagaszaki. Hajnali 1:45-kor felszállt az Enola Gay, és még mindig nem volt eldöntve semmi. 7:15 körül futott be a jelentés, hogy Hirosima felett tiszta az ég.
Nem sokáig maradt az, rövidesen bemocskolódott az a szép, kék ég.
8.15-kor Paul W. Tibbets parancsnok meglátta a jellegzetes T-alakú Aioi-hidat, és kioldatta a bombát, mely 600 méterrel a Sima Kórház felett robbant fel, 300 méterre délkeletre az Aioi-hídtól.
A vakító villanással és gombafelhővel kísért atombomba-robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás 140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében, amely ma is érezteti hatását.
Mondják okos emberek: szükségszerű volt a két atomtámadás, mert a japán hadvezetés ki tudja, meddig elhúzta volna a háborút, így meg, nem egészen egy hónap múlva kapitulált.
Nem hiszek Nektek okosok, nem én!
Mert ha katonai indokok lettek volna, akkor miért nem olyan helyen dobták be az atombombát, ahol komolyabb japán erők voltak? Miért egy katonáktól csaknem ment   polgárváros ellen? Tán látni akarták a hatást embereken, hisz Los Alamosban, a kísérleti robbantások során, ezt nem tapasztalhatták. Tán látni akarták? Mi Urunk, Istenünk! És Te láttad ezt?

***   ***   ***
Szakura no Hana japán kislány születési jellemrajza
"A város, amelyet olyan tisztán láttunk a napfényben,
egyszerre egy ronda füstfolttá változott.
Teljesen eltűnt a füst- és tűztakaró alatt"
Paul Warfield Tibbets


Szakura no Hana (Cseresznyevirág) 1945. augusztus hatodikán hétfőn reggel, nyolc óra tizenhárom perckor született Hirosima városában.
Két perccel és tizenhét másodperccel születése után a város fölött vakító, kékesfehér fény lobbant, majd mennydörgés következett, és egy szépséges gombafelhő szökött az ég felé: 600 méter magasan a föld felszíne fölött felrobbant a Little Boynak elnevezett atombomba.
Szakura no Hana egy perc múlva köddé, semmivé vált, pedig…
…a Nap akkor, a gyermek születésekor, saját jegyében állt derűsen, vidáman, büszkén, nagy- és nemeslelkűen, jóindulatúan, önérzetesen és szenvedélyesen: a kislány ily módon nyilvánulhatott volna meg, úgy tíz valahány esztendő múlva.
…a szép Hold a Rákban állt, ettől Szakura no Hana erősen érzelmes, házias, gondoskodó, együttérző, szerény, élénk fantáziájú, otthon- és családcentrikus lett volna, ha az a gombafelhő nem érkezik.
… a Mars tüze felgyorsíthatta volna gondolkodási, értelmi készségeit és ezzel együtt a kommunikációs megnyilvánulásokat.
…minthogy a Vénusz is az Ikrek jegyében állt, e jegyben a Vénusz az újszülöttet a szépség hírnökévé tehette volna. Erős kapcsolatteremtő képesség, hűség, helyesen mérlegelő értelem, élénk, jó üzleti érzék, erős kommunikációs vágy jellemzi az Ikrek jegyében álló Vénuszt: ilyen lánnyá érhetett volna a drága, semmivé vált kis Szakura no Hana.
…a Mars állása (az Ikrek jegyében állt az is) a fizikai erőket szellemi energiává alakította volna, az aktivitást gondolati, értelmi célok motiválták volna felnőttkorában.
(Mennyi volna egy mondatban!)
… a Jupiter a Hold uralma alatt segítőkész, együttérző, álmodozó, nagy képzelőerejű, okkult fogékonyságú, de mégis gyakorlatias lánnyá tette volna a kicsi lányt.
… a Szaturnusz is a Hold uralma alatt állott Szakura no Hana születésének-halálának percében, és a két poláris pár találkozója magában hordozta a misztikus unio lehetőségét. A lélek mélységei, az eredet, ösztönvilág, otthonteremtés vizes felébe belevitte a bölcsesség szilárd anyagát. A szülőkkel, majd később a saját gyermekkel és házastárssal való otthoni légkör, viszony és helyzetek mutatják ennek konkrét megvalósítási módját annak, aki ezekbe bele mer nyitott szemmel (!) nézni. Ezek a szituációk a belső otthon és lélek külső analóg megnyilvánulásai lehettek volna.
…végül az Uránusz, mely a Rák jegyében állott: ez az állás erősen intuitív, változékony, érzékeny lelket adományozott az újszülöttnek.
Mindez azonban mindegy, mert jött az atombomba.

Szakura no Hana hirosimai kislány pontosan két perc és tizenhét másodperces volt, amikor a Little Boy 600 méteres magasságban fölrobbant, következésképpen ő semmiképpen sem lehetett bűnös a tengelyhatalmakhoz való csatlakozásban, ő biztosan nem bombázta meg alattomosan Pearl Harbort, mégis, ő is bűnhődött száznegyvenezred magával, kik szintén, többnyire ártatlanok voltak ott lent.
Talán szólni kellett volna a fedélzeti rádión Paul Warfield Tibbets-nek, az Enola Gay pilótájának, hogy odalent egy kislány épp most született, hisz Tibbets jólelkű ember volt, családszerető: a B-29-est is édesanyjáról nevezte el.

2 megjegyzés:

  1. Már megbántam Gyurikám, hogy kommentáltam ezt az emlékezést. De hátha olvassa az a pilóta, aki majd megismétli - de már utoljára - Paul Warfield bevetését.

    VálaszTörlés
  2. Nem egészen értem, mit bántál meg? Oly ritka Látogató vagy, hogy csak örülni lehet jöttödnek!

    VálaszTörlés