2012. augusztus 22., szerda

Augusztus huszonkettedike van

1485-ben e napon a Bosworth Field mellett vívott ütközettel véget ért a York és Lancaster ház áldatlan, sok évtizedes háborúskodása, a „rózsák háborúja” Angliában. A Lancaster dinasztia keveredett elő győztesen; a csatában elesett III. Richárd király is, mint Shakespeare-től tudható. A III. Richárd című drámában, a bosworthi csata közben hangzik el a híres mondat: „Lovat! Lovat! Országomat egy lóért!”

1780. augusztus huszonkettedikén visszaérkezett Angliába a Resolution, James Cook hajója; a parancsnok nélkül, mert ő a Hawaii szigeteknél meghalt. Cook nevéhez fűződik, hogy ő látta meg először az Antarktiszt 1776-ban.

1785-ben ezen a napon jelent meg II. József úgynevezett jobbágyrendelete. A rendelet értelmében az örökös jobbágyság intézménye megszűnt, továbbá eltiltotta a jobbágy megnevezést és a parasztok jogait jelentősen megnövelte. Így a parasztok szabadon házasodhattak és költözhettek, nem lehetett őket telkük használatában zavarni, törvénytelenül nem űzhették el őket, ingóságaikkal szabadon rendelkezhettek, szabadon járhattak iskolába és tanulhattak mesterséget

1837. augusztus huszonkettedikén nyitotta meg kapuit a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház elődje.

1862. augusztus huszonkettedikén született Claude Debussy, a századforduló, s egyben a francia zene mindmáig legnagyobb zeneköltője. Zeneszerző, zongoraművész, karmester, a romantika talaján új utakat kereső zseni volt Ő. Fiatalkorától kezdve a kor haladó költőinek és festőinek stílusát követte, kitartóan kereste azt a zenét, amely a maga nyelvén e művészek világát tükrözheti. Mintegy válaszul a mind teltebbé váló romantikus hangzásra, világos, áttetsző, szinte pasztellszínű képeket festett zenéjével, így létrehozta a zenei impresszionizmust. Fő műve kétségtelenül a csodálatos A tenger, de írt operát és szépséges noktürnöket is.

1920-ban e napon volt először ünnepi játék Salzburgban, mely aztán a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja lett. A fesztivál minden nyár júliusa végén kezdődik, és öt hétig tart Mozart szülővárosában.

***   ***   ***

Adok néked
virágok szirmából cseppenő nektárt,
derekad köré szivárvány bíborát,
távoli csillagot, smaragdot, harmatot,
magamból lelkedre hímes takarót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése