2012. augusztus 2., csütörtök

Augusztus másodika van

Hajnali öt órakor telt be a Hold a Vízöntő csillagképben
Ma van a Roma Holokauszt – lovari alakjában pharajimos - emléknapja. (Cigány nyelvű elnevezései még a samudaripe („összes gyilkosság”) és a kali trash („fekete – sötét -félelem”).
Arra emlékezünk, hogy a nácik 1944. augusztus másodikán egyetlen éjszaka alatt mintegy négyezer romát megölve felszámolták az Auschwitzban a cigány tábort.
Tegyük hozzá: a koncentrációs táborokban és a helyi vérengzések során kivégzett európai romák számát félmillióra becsüljük manapság; a fajüldözés a magyarországi roma közösségek csaknem harmadát közvetlenül érintette.

Kr. e. 216-ban a Hannibál vezette, Itáliába zúdult pun hadsereg kis híján végzetes vereséget mért a római légiókra Cannaenál. Források szerint a punok hatvan-hetvenezer rómait öltek meg vagy fogtak el, elesett Paulus consul és nyolcvan római szenátor is.

Egy másik fontos ütközet Kr. e. 338-ban volt Khaironeia mellett: ez viszont a makedónellenes görög városállamok (Athén, Thébai, Phókisz, Korinthosz, Akhaia) végzetes vereségét és hozta. Az ütközetben a makedón sereget II. Philipposz király vezette, de oldalán már ott volt a csatában tizennyolc éves fia, Alexandrosz, utóbb Nagy Sándor néven ismert ifjú is.

Százhúsz évvel ezelőtt – bizony: 1892-ben – ezen a napon egy Charles Wheeler nevű feltaláló szabadalmat nyújtott be: a mozgólépcső szabadalmát.

1922-ben ezen a napon született Gabriel Arkaliján azaz Agárdy Gábor, a Nemzet Színésze, aki hat éve már nincsen közöttünk. Számtalan szerepe jut eszembe, de ha a nevét kimondom magamban, kapásból három emlék bukkan föl. Egyik legrégibb színházi élményem Katz tábori lelkész megformálásához fűződik a Svejkben. A másik kettő Molnár Ferenc:Sipos úr az Üvegcipőben, a csodálatos Domján Edittel, és Liliom a darab címszerepében.
(A képen mint Katz, és mint Bicska Maxi látható.)

1934. augusztus másodika végzetes és tragikus nap: Hindenburg kancellár ezen a napon halt meg, és halála után Adolf Hitler ezen a napon jutott teljhatalomhoz, lett elnök, vezér és kancellár. És elkezdődött, aminek soha kezdődnie nem lett volna szabad…

1945-ben ezen a napon befejeződött a potsdami konferencia, hol egyebek között megállapodás született a mai lengyel-német határról és Berlin négy megszállási övezetre osztásáról.
Ugyanezen a napon  a  Beneš-dekrétumok alapján megfosztották állampolgárságuktól a Szlovákiában élő magyarokat.
És - hogy beteljék e rossz emlékű nap - meghalt Pietro Mascagni, szeretett zeneszerzőm. Remélem, másoké is.

Hatvanharmadik születésnapján Isten éltesse Farkas Bertalant!

***   ****    *****
Egy a Fehér babák ébresztője ciklusból

Volt Kedvesemhez
- hálás köszönet Bródy Jánosnak -
Fenn az ég, lenn a föld,
kettő között él egy hölgy.
Nemsokára negyven éves,
hozzám már nem Édes.

Lenn a föld, fenn az ég
míg csak Ég volt, szerettél!
Társalgásunk eredményes:
jó lett volna, Édes!

Fenn az ég, lenn a völgy:
boldog sosem lesz a Hölgy.
Hogy lehetne boldog már?
Hiszen nincsen vélem.
.
Egyszer majd, ha felnőttél,
visszajövök Érted,
beültetlek a hintába
én is Téged Kedves.


Fenn a föld, lenn az ég,
elszédültem, ennyi elég!
El kell mennem, ne légy mérges!

Én is neked: Édes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése