2012. augusztus 5., vasárnap

Augusztus ötödike,

Havas Boldogasszony napja van, és sejtem, hogy magyarázattal tartozom: augusztus elején havas? Ím a magyarázat, tessék.
A legenda szerint a 4. században, Liberius pápa alatt élt az Örök Városban egy János nevű gazdag patrícius és felesége, akik elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek ajánlják fel. Szűz Mária pedig álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani, emeljenek templomot tiszteletére.
És augusztus ötödikén, 352-ben megtörtént a csoda Rómában; a Mons Esquilinuson, a hét legendás domb közül az egyiken, havazott. Itt épült tehát a bazilika, melyet III. Sixtus pápa díszíttetett remek mozaikokkal, és avatott fel.

1532. augusztus 5-én kezdte meg I. Szulejmán hatalmas hadserege a kicsiny Kőszeg várának ostromát, melyet Jurisics Miklós kapitány – majdnem százszoros túlerővel szemben – 25 napon át hősiesen védelmezett.

162 évvel ezelőtt, 1850. augusztus ötödikén született Guy de Maupassant. Különös sors, különös származás. Flaubert-nek a zseniális írónak volt egy ifjúkori szerelme, afféle ábrándos, reménytelen szerelem, amely azzal végződött, hogy a leány máshoz ment férjhez, egy bizonyos Maupassant nevű köztisztviselőhöz. A sors azután úgy hozta, hogy Maupassant úr is, felesége is fiatalon meghalt, és egy árva fiút hagyva maguk után. Az agglegény Flaubert pedig ettől kezdve gondoskodott a magára maradt gyermekről, fogadott fiának tekintette, s igyekezett művelt embert nevelni belőle. És mert vérbeli író volt, hamarosan felismerte, hogy a serdülő fiút nemcsak a tanulnivalók érdeklik, hanem igazi írói tehetség is gyanítható benne. Elhatározta hát, hogy módszeresen íróvá neveli az ifjú Guy de Maupassant-t, kidolgozta az íróvá nevelés módszertanát, és kemény feladatok elé állította a fiút, hogy rászoktassa a pontos és részletes megfigyelésre, a fogalmazás fegyelmezettségére, a szavak gondos megválogatására.
Flaubert remek tanítómester volt, és Maupassant-ból nagy tanítvány lett. A Mester halála utáni pillanattól kezdve Maupassant-t kell mondanunk a francia realista széppróza főalakjának.
Pedig mindössze tíz esztendőnyi ideje volt alkotásra. Negyvenéves korában elméje elborult, és három évvel később meghalt egy elmegyógyintézetben. Ez alatt a tíz esztendő alatt írta meg életművét, mert minden további magyarázgatás nélkül mondom: életmű ez a javából.

1884-ben ezen a napon tették le a Szabadság-szobor alapkövét a Liberty szigeten, New York kapujában, a Hudson torkolatánál.

1962. augusztus 5-én találták meg Marilyn Monroe holttestét, a színésznő Los Angeles-i otthonában. Amerika legendás szépsége feltehetőleg öngyilkosságot követett el, és a mellette megtalált nyugtatók segítségével végzett magával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése