2012. július 1., vasárnap

Születési év: 1951

Tudod, én 1951-ben, Sarlós Boldogasszony napján születtem, vagyis július hónap másodikán. Bizony, sokan születtünk abban az évben (Radkó-kölkek), talán azon a napon se kevesen, azért mégis azt hiszem, hogy Te egy másik esztendőben és napon születtél: elmondom hát dióhéjban az év történéseit, ha nem bánod.
Csak hogy képben légy!
Ez az év a buddhista naptár szerinti 2495 – 96., a zsinagógai kalendárium szerint az 5711 – 12. és a muszlim időszámítás szerinti 1370 – 71. év volt.
Ebben az évben már januárban megkezdődött a  termelőszövetkezet-szervezési kampány; az év tavaszáig 2185-ről 4046-ra nőtt a termelőszövetkezeti csoportok (téeszcsék) száma.
Ugyan csak január folyamán újabb 500 internáltat szállítottak a kistarcsai internálótáborból a recski kényszermunkatáborba. Csoda-e, ha január első napján, az ausztriai népszámláláson mindössze 11 ezren vallották magukat magyarnak? Ki akart volna magyar lenni akkoriban?
Ennek ellenére az európai szocialista országok vezetői értekezletet tartottak Moszkvában katonai kérdésekről. A tanácskozáson, a harmadik világháború elkerülhetetlenségére hivatkozva, elfogadták a nagyarányú hadseregfejlesztésre vonatkozó sztálini javaslatot. Magyarországot Rákosi Mátyás és Farkas Mihály elvtik képviselték.
Február elsejétől a Budapest I. adó Kossuth Rádió, a Budapest II. pedig Petőfi Rádió néven kezdte műsorát sugározni.
Február hetedikén a Magyar Színház bemutatta Gyárfás Miklós Hatszáz új lakás című remekművét, öt nappal ezután más színházi történések voltak: tizenkettedikén meghalt Bajor Gizi, tizenkilencedikén elhagyta az országot Karády Katalin (disszidált a nyomorult!), és meghalt André Gide francia író.
Március másodikán befejeződött a Magyar Dolgozók Pártjának második kongresszusa. A határozat az „osztályharc éleződését” hangsúlyozta, szorgalmazta a „kommunista vasfegyelem” erősítését, és jelentősen megemelte az ötéves terv legfontosabb mutatóit, elsősorban a nehéziparban. A párt főtitkárává Rákosi Mátyást választották, és a Politikai Bizottság tagja lett Nagy Imre.
Március hatodikán az Egyesült Államokban megkezdődött a Rosenberg házaspár pere.
Április hatodikán Romániában megjelent az Előre első száma.
Nálunk április tizenötödikén megjelent a Minisztertanács rendelete a kenyér- és húsjegy másnapi bevezetéséről. A zsíroskenyér három alkatóeleme közül – kenyér, zsír, pirospaprika – többnyire egy vagy kettő hiánycikknek bizonyult.
Április tizennyolcadikán Franciaország, az NSZK, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg képviselői elfogadták a Schuman-tervet,  aláírták az EGK előintézményének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség alapító szerződését.
Idehaza aznap  letartóztatták Kádár Jánost.
A hónap végén megindult a csepeli gyorsvasút, avagy HÉV, és meghalt Ludwig Wittgenstein.
Május elsején megkezdte adását Münchenből a SZER. Csak azt ne higgyétek, hogy lehetett hallani azokat az adásokat Budapesten. Sopronban, Kőszegen még csak-csak, de Pesten? Mire való lett volna a csepel-lakihegyi torony, ha nem a zavarásra?
Május tizenkettedikén felmentették külügyminiszteri tisztségéből Kállai Gyulát: érthető döntés volt, börtönből nem könnyű a külügyeket igazgatni. Ugyanis Kállai akkor már öt napja sitten volt. Utódja Kiss Károly lett.
Május tizenkilencedikén a budapesti Katonai Bíróság „fegyveres külföldre szökés” vádjával halálra ítélte Szűcs Sándor rendőrfőhadnagyot, az Újpesti Dózsa válogatott labdarúgóját, továbbá négyévi börtönbüntetésre ítélték társát, Kovács Erzsi énekesnőt.
Május huszonharmadikán a Pekingben tárgyaló tibeti küldöttség aláírt egy  tizenhét pontos egyezményt Tibet Kínához való „csatlakozásáról”.  Peking majdnem halálos ölelésbe vonta Lhászát.
Június elején bővült a rádiókészülékek választéka; az 1200 forintért kapható Európa-vevő rádió mellett megjelent a boltokban az 1270 forintba kerülő Orion világvevő rádió is.
Június második napján a váci fegyházban meghalt Hóman Bálint történész, egykori kultuszminiszter.
 Június hetedikén az NSZK-ban végrehajtották a náci háborús bűnösök elleni utolsó halálos ítéleteket.
Június tizenhetedikén kitelepítettek a fővárosból 6 herceget, 52 grófot, 41 bárót, 10 egykori minisztert, 12 államtitkárt, 85 tábornokot, 324 törzstisztet, 67 csendőr és rendőr főtisztet, 30 gyártulajdonost, 46 bankárt, 53 gyárigazgatót, 93 nagykereskedőt, 105 nagybirtokost, valamint hozzátartozóikat.
Másnap meghalt Egry József festőművész.
Harmincadikán, június harmincadikán lezárult a Marshall-terv: minket nem nagyon érdekelt, mert amúgy is visszautasítottuk az imperialisták ilyetén föllazító tevékenységét és pénzét.
Július első napján hatályba lépett az élelmezésügyi miniszter rendelete, amely a földművesek fejadagját a beadás mennyiségétől tette függővé.  Másnap, július másodikán, hajnali öt óra öt perckor, mikor a Nap a Rák jegyében állt, és a láthatáron is a Rák kelt fel éppen, és ott állt a Hold is, megszülettem.
Na, evvel a csillagállással kellett volna az elmúlt hatvanegy évben megbirkóznom, némi logikára, értelemre szert tennem, háttérbe szorítani kissé érzelmeimet: azt hiszem nem sikerült, és most már hagyom is az erőlködést.
Másnap, július harmadikán budapesti kérésre az Egyesült Államok Információs Irodája  bezárta budapesti könyvtárát és színházát.
Kilencedikén a nyugati szövetséges hatalmak bejelentették, hogy Németországgal megszűntnek tekintik a hadiállapotot, tizedikén tárgyalások kezdődtek a koreai fegyverszünetről.
Július tizennyolcadikán befejeződtek a kitelepítések. A hivatalos jelentés szerint a májusban  kezdődött akció során 5893 családnak kézbesítettek kitelepítési határozatot, végül 5182 családot telepítettek ki; összesen 12 704 „osztályidegent” kényszerítettek otthona elhagyására.
A hónap végén – harmincadikán - Bukarestben megkezdődött Márton Áron gyulafehérvári római  katolikus püspök és „társainak” pere.
Augusztus elsején a Dózsa György úti felvonulási tér kialakítása miatt megkezdték a Regnum Marianum plébániatemplom lebontását – robbbantásos lebontását -, és a bentlakó atyákat eltiltották a pasztorizációtól. Viszont megindult a légiközlekedés Budapest és Nagykanizsa között.
Másodikán Lengyelországban letartóztatták Władysław Gomułkát, a Lengyel Munkáspárt   főtitkárát, továbbá tisztogatások kezdődtek a lengyel néphadseregben; következtében majd halálra ítélnek és kivégeznek 9 főtisztet, köztük 4 tábornokot.
Augusztus ötödikén Berlinben megnyílt a III. Világifjúsági Találkozó, két nap múlva  Bukarestben Márton Áront tíz évi szigorított börtönre és életfogytiglani kényszermunkára ítélték.
Az augusztus huszonegyedikére virradó éjjelen karhatalmisták Máriaradnára hurcolták az összes erdélyi ferencest és a laikus testvéreket.
Augusztus huszonhatodik napjától fogva a fizikai dolgozók és a fiatalkorúak kenyérfejadagja látványosan megemelkedett: a bányászok napi 650, a nehéz testi munkát végzők 550, a fizikai dolgozók és a 12-18 év közötti ellátatlan fiatalok napi 400 gramm kenyérre jogosultak ettől kezdve.
Szeptember tizenharmadikán megnyílt a második világháború utáni első frankfurti könyvvásár; 598 kiadó több mint 30 ezer kötetet mutatott be.
Szeptember tizennyolcadikán súlyos vasúti szerencsétlenség történt a debreceni vasútállomáson; a tiszalöki személyvonat beleütközött egy motorkocsiba. 11 ember vesztette életét.
Október tizennyolcadikán a Szovjetunió felrobbantotta első urántöltetű kísérleti atombombáját, másnap idehaza bemutatták Kalmár László Déryné című filmjét.
November első napjától a néphadseregben a korábbi „bajtárs” szolgálati megszólítás helyett bevezették az „elvtárs” megszólítást; a haderő létszáma ekkor már meghaladta a 115 ezer főt. Ugyanezen a napon a konzervatívok által megnyert nagy-britanniai választások után a 77 éves Winston Churchill kap kormányalakítási megbízást.
November harmadikán a Műcsarnokban megnyílt a II. Magyar Képzőművészeti Kiállítás: főbb, nagysikerű kiállított művek voltak: Mikus Sándor Sztálin,  Olcsai Kiss Zoltán Rákosi  és Pátzay Pál Lenin-fej című szobrai.
November tizedikén öngyilkos lett Somlay Artúr, tizenegyedikén egy törvényerejű rendelet a dolgozók egységes társadalombiztosítási nyugdíjáról rendelkezett. A korhatár férfiaknál 60, nőknél 55 év lett, az alapnyugdíj a kereset 15%-a. Az öregségi nyugdíj összege 100 Ft-nál (mezőgazdasági dolgozók esetében 50 Ft-nál) kevesebb nem lehetett 1952. január elsejétől.
November tizenhetedikén Kodály Zoltán ünnepi beszédével megnyílt a Zeneművészetünkkel a békéért, a népért, a szocializmusért elnevezésű magyar zenei hét rendezvénysorozata.
Másnap egy C–47-es amerikai katonai repülőgép Gyula város közelében megsértette a magyar légteret; szovjet vadászgépek Pápán leszállásra kényszerítették. A négy amerikai pilótát őrizetbe vették.
November huszonegyedikén – mások szerint huszonhatodikán - a koreai fegyverszüneti tárgyalásokon megállapodtak a demarkációs vonalról, amely máig a két Korea országhatára.
December elsejével az egy gyermekes családok családi pótléka havi 18 Ft-ról 30-ra, a kétgyermekeseké 40-ről 75-re, a háromgyermekeseké 66-ról 135-re, a négy gyermekeseké 96-ról 210-re, az ötgyermekeseké 130-ról 300-ra, a hatgyermekeseké 168-ról 405-re, a hétgyermekeseké 210-ről 525-re, a nyolcgyermekeseké 256-ról 660-ra, a kilencgyermekeseké 306-ról 810-re, a tízgyermekeseké 356-ról 975 Ft-ra emelkedett.
Mikuláskor – jaj! bocsánat: Télapó napján - bemutatták Máriássy Félix Teljes gőzzel című  filmjét.
December tizenegyedikén felállt a Termelőszövetkezeti Tanács, melynek elnöke Dobi István lett, és megkezdte működését az inotai Erőmű.
Tizenhatodikán a lebontott (szétrobbantott) Regnum Marianum templom helyén kialakított Felvonulási téren 80 ezer budapesti dolgozó jelenlétében Révai József felavatta a Sztálin-szobrot, Mikus Sándor alkotását.
Két nap múlva budapesti Megyei Bíróság, első fokon, Haraszti Sándort halálra, Kádár Jánost életfogytiglani, Kállai Gyulát és Donáth Ferencet 15 évi fegyházra ítélte: Magyar Néphadsereg Színháza néven megnyílt az újjáépített Vígszínház.
Szenteste napján – mely persze NEM volt ünnep mifelénk – egykori olasz gyarmatokból megalakult Líbia, mint királyság.
A hónap végén a magyar kormány 120 ezer dollár váltságdíj fejében szabadon bocsátotta a magyar hatóságok által őrizetben tartott négy amerikai pilótát.
Szilveszter napján – így ért véget születésem éve - öngyilkosságot követett el Somogyi Ödön, a Legfelsőbb Bíróság másodelnöke, e posztján a bíróság tényleges vezetője.

Ebben az évben január harmincadikán született Phil Collins, március másodikán Balázs Fecó,  július elsején Gedővári Imre,   másodikán Pataky Attila és Grandpierre Attila, október ötödikén Bob Geldof, november huszonhatodikán Cicciolina és december tizenkettedikén Müller Péter Sziámi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése