2012. július 6., péntek

Július hatodika van

Ma hetvenhét esztendős Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese Tendzin Gyatso, Őszentsége a 14. Dalai Láma.
( A teljes tibeti név jelentése: szent egyetlen, gyengéd dicsőség, magasztosan szóló, könyörületes, a hit tanult védője, erényekkel ékes)
Dalai mongol nyelven annyit tesz: (Bölcsesség) Óceán; Tenger (Bölcsesség); a láma (bla-ma) pedig „újjászületett” jelentéssel bír a tibeti nyelvben. A mindenkori Dalai Lámát Avalokitésvara (csenrezi), az Együttérzés Dhyánibuddhájának újraszületéseként tiszteljük.
Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma 1935. július 6-án született egy földműves család gyermekeként egy Takcer nevű tibeti faluban. Szülei Lhamo Dhonrupnak nevezték el: két éves korában asztrológiai alapon a Dalai Láma tizennegyedik reinkarnációjaként azonosították, és Lhaszába vitték.
1940. február 22-én, öt és fél éves korában a Dalai Lámát formálisan megkoronázták, ekkor vette fel a Tendzin Gyatso (bstan-’dzin-rgya-mtsho) nevet. Tanulmányait hat évesen kezdte meg, tantárgyai közé tartozott az indiai dialektika, a tibeti kultúra és művészet, nyelvtan, nyelvészet, orvostudomány, és a legfontosabb tantárgy, a buddhista létnézet, a dharma is.
1950-ben a kínai hadsereg megszállta Tibetet, egy évvel később, mikor Őszentsége tizenhat éves lett teljes politikai felelősséget vállalt magára hazája érdekében. 1954-ben Pekingbe utazott, hogy egyezségre jusson Mao Ce- tunggal, és más kínai vezetőkkel, sajnos eredménytelenül.
1956-ban a Buddha megvilágosodásának 2500. évfordulóján az ünnepségekre Indiába utazott.: több közeli tanácsadója is arra kérte, hogy maradjon Indiában és ne térjen vissza Tibetbe, de ő úgy döntött, visszautazik Lhaszába, hogy folytassa a kínai megszálló erőkkel történő békés együttélésre irányuló erőfeszítéseit.
Ám Kína Kelet-Tibetben bevezetett kegyetlen intézkedései Őszentsége békés megoldást célzó terveit keresztülhúzták. A kínai megszállók a tibeti nép 1959. márciusában kirobbant felkelését vérbe fojtották, mintegy kilencvenezer tibeti vesztette életét.
Az események alakulását látva Őszentsége, és több tízezer tibeti a Himálaja hegyein keresztül kénytelen volt Indiába menekülni;  a Dalai Láma azóta is az észak-indiai Dharamszalában él.
1989-ben Őszentsége Nobel Békedíjat kapott.
NAMO TASSA BHAGAVATO ARAHATO // OM TAT SAT

Továbbá
Ha valakit érdekel, ma van a Csók Világnapja. Fogalmam nincs, mit akar ez jelenteni, de nem is nagyon izgat.

1415. július hatodikán máglyán lobbant el teste Husz Jánosnak. A teste, de sem lelkén, sem tanításain nem fogott a máglyaláng.

1535-ben Thomas More -Morus Tamás - halt meg ezen a napon. Őt meg, mivel perének során kijelentette, hogy „világi uralkodó nem igényelhet magának vallási jogokat”, VIII. Henrik nemes egyszerűséggel lefejeztette. Tetszik tudni, az Utópia íróját.

1907-ben ezen a napon született nagy kedvencem, Frida Kahlo - Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón –, mexikói festőművész, a huszadik századi Mexikó emblematikus alakja, művésze.
("Önarcképe" fönt látható)

1989. július hatodikán halt meg Kádár János.

Egy évvel korábban ennél jóval nagyobb veszteség ért minket (értsd: nemzetünket): meghalt Péchy Blanka.

***   ***   ***
Buddhista vagyok…
…másként szólva: erős bizalomból és meggyőződésből fakadt elkötelezettséget érzek Sziddhártha Gautama, a Buddha Tana iránt.
Elfogadom a Buddha Tanának igazságát,
…mert mindenki számára nyitott, tág lehetőségeket biztosít az Úton-járásra;
… mert nem ígér égi, mennyei örömöket, jutalmat, nem vakbuzgó követőket akar, hanem gondolkodó tanítványokat;
…mert a Buddha volt az egyetlen általam ismert vallásalapító, aki tanításait követői, tanítványai ítéletére bízta;
…mert az önbecsülést tette a szellemi növekedés és szellemi szabadság forrásául; minthogy pedig önbecsülést fejleszt ki a tan követőiben, joggal taníthat minden más lény iránti megbecsülésre;
…mert a Tan sosem került ellentétbe az emberiség mindenkori tudásával, a természettudományokkal;
…mert nem csak vallja, hogy a lét szenvedés-természetű, de be is bizonyítja azt, továbbá jól követhető kiutat mutat a szenvedés szamszárai világából;
…mert nem elvont erkölcsi tanokkal akar jóllakatni, hanem az ok és okozat egyetemes törvénye alapján tanít etikus viselkedésre;
…mert megmutatja, hogy a tudatlanság, a rossz nézőpont gyökerei milyen mélyen és bensőségesen fonódnak össze az emberi pszichével, ezért a tudatlan elme elképesztő leleményességgel képes becsapni saját magát;
…mert megtanított arra, hogyan legyek egyszerűen kedves, szeretetteljes és éber a jelen pillanatban, vagyis életem minden pillanatában, mert minden pillanat a jelen pillanata;
…mert a nagylelkűség (dána) gyakorlása által elkoptatja szívemnek azt a szokását, hogy vágyakozzék lényegtelen dolgok iránt;
…mert az erény (szíla) gyakorlása révén megvéd a vad és nem biztonságos tévutaktól;
…mert a jóindulat (mettá) művelése által segít meggyengíteni a harag megtévesztő erejét;
…mert a tíz felidézés (anusszati) utat mutat a kétségek enyhítéséhez, a fizikai fájdalom higgadt elviseléséhez, az egészséges önbizalom fenntartásához, a lustaság és önelégültség leküzdéséhez, a féktelen bujaságtól való tartózkodáshoz.
Buddhista vagyok tehát, másként szólva: erős bizalomból és meggyőződésből fakadt elkötelezettséget érzek Sziddhártha Gautama, a Buddha Tana iránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése