2012. július 15., vasárnap

Július tizenötödike van

Mindenek fölött: 406 évvel ezelőtt, 1606. július tizenötödikén született Rembrandt Harmensz van Rijn, nagy kedvencem, a világ egyik legismertebb festője, az egyik legjelentősebb 17. századi holland művész. Művészi érdeklődésének középpontjában kezdettől fogva az emberábrázolás állt. Első nagyszabású művei, a hagyományos csoportarckép műfaját új felfogásban ábrázoló Tulp doktor anatómiája, a ruhátlan emberi test szépségeit költőien tükrözõ Danaé és a Sámson megvakítása sikerekben gazdag korszakának emlékei. Művészi munkásságát összefogó jelentős feladat megoldására 1642-ben nyílt alkalma, amikor az amszterdami lövészek parancsnoka és 16 társa a lövészegyesület csoportképét rendelte meg nála - ez az Éjjeli őrjárat címet kapta. (Egy érdekességet is hadd mondjak: a kép festése közben jalt meg Saskia, a Művész felesége. A képen átfutó kislány Saskia arcvonásait hordozza.)
E mű sikertelensége és feleségének halála magányossá tette a Mestert. Egyre gyakrabban a város zsidónegyedében és szegénynegyedében találta meg modelljeit. A társadalom elesettjei iránt érzett őszinte együttérzése, a divatos témáktól és festésmódtól eltérő szuggesztív festői formálása elidegenítették tőle gazdag polgári megrendelőit, így lényegében elszegényedve és elfeledetten halt meg.
Minthogy az itáliai barokk festők után Rembrandt az első számú kedvencem, számos, vaskos monográfiát (Vayer Lajos, Lyka Károly, Csobor Ágnes műveit), de még életrajzi regényt is elolvastam a Mesterről, mégis legszenzációsabbnak, legeredetibbnek a Képzeljétek el című Joseph Heller regényt szeretném Róla mindenki figyelmébe ajánlani!

Továbbá
1099-ben, az első keresztes hadjáratban a keresztesek ezen a napon bevették Jeruzsálemet, és az életben maradt lakosság jelentős részét Krisztus nevében lemészárolták.

1514-ben ezen a napon kapta el Temesvárnál Szapolyai János erdélyi vajda, későbbi magyar király Dózsa György parasztseregét: a fővezéreket, magát Dózsát is foglyul ejtette, öt nap múlva kivégeztette.

1525-ben a legkeresztényibb V. Károly császár zsoldosai e napon elfoglalták, kifosztották, porrá égették az itália Narni városát. Igaz, nem tudom, mit sírok: egy év múlva majd Rómát fosztogatják ugyanők. Közben ne tessék szem elől veszíteni az évszámokat! Európa nyakán az oszmán-török veszély, egy év múlva Mohács. Naná, hogy nem a török elleni védekezéssel foglalkozik a császár.

1799-ben e napon találta meg Pierre-François Bouchard kapitány a rosette-i követ, melyen egy ősi szöveg egyiptomi démotikus írással, görögül és hieroglifákkal volt írva, és amelynek alapján aztán Jea-Francois Champollion sikerrel fejtette meg a hieroglifákat.

1846. július tizenötödikén indult meg az első vasút Magyarországon Pest és Vác között.

1900-ban ezen a napon született Passuth László, író, műfordító. Évtizedeken át ő volt a legtöbb kiadásban, legnagyobb példányszámban megjelenő magyar író, és ezt tulajdonképpen életében sem, halála óta sem bocsátották meg neki az irodalom bennfentesei.  És nagyon körmönfontan kellett, s kell máig rosszat mondani egy olyan írástudóról, akinek közben nem lehet elhallgatni példázatos jó tulajdonságait.

1904. július tizenötödike csúf, gonosz nap volt. Meghalt Anton Pavlovics Csehov.

1931-ben ezen a napon két magyar pilóta Endresz György és Magyar Sándor szerencsésen átrepülte az Atlanti-óceánt.

1978-ban ezen a napon született Menyem, három tündéri Unokám Édesanyja. Isten éltessen Gabikám!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése