2012. július 19., csütörtök

Július tizenkilencedike van

1692-ben ezen a napon végezték ki a salemi boszorkányper vádlottjait.

1814-ben e napon született Samuel Colt, a forgótáras  revolver föltalálója, melyet coltnak is neveznek. A feltaláló valószínűleg örült a nevek ilyen váratlan egyezésének.

1837. július tizenkilencedikén – 278 évvel ezelőtt – született Edgar Degas, francia festő és grafikus. Az impresszionistákhoz szokás sorolni, de stílusát náluk a klasszikusabb formatisztaság jellemzi, továbbá az, hogy más impresszionista festőkkel ellentétben őt nem érdekelte a természet, ezért nem is foglalkoztatták a szabadban létrejövő fényhatások, ehelyett inkább embereket választott festői témájául, és korszerű művészi felfogását a legapróbb mozdulatok gondos kidolgozásában kamatoztatta. A múló pillanat megragadásának volt a nagymestere. Hatott rá a reneszánsz művészet, majd a japán metszetekben keresett új kifejezési lehetőségeket, de a naturalizmus stílusjegyei is felfedezhetők alkotásaiban. A mozgás ábrázolási lehetőségeit kutatta kezdettől fogva, későbbi korszakában pasztellsorozatot készített öltözködő vagy mosakodó modellekről. Gyöngülő látása miatt kezdett szobrászattal is foglalkozni.

133 évvel ezelőtt, 1879. július 19-én született Móra Ferenc, író, újságíró, muzeológus és régész, akinek nem csak meseírói, ifjúsági regényírói, hanem történettudományi  munkássága  is fontos, jelentős életmű volt. Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolójaként méltán híres, szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos, tiszta stílus jellemzi. Mint publicista játékosan, ironikus irányban is bátran bírálta a Horthy-korszak társadalmi igazságtalanságait és visszásságait. Ennek adott hangot a Hannibál feltámasztása című regényében, amely az író életében önállóan nem jelenhetett meg, csak 1955-ben adták ki Szegeden. Ebből a kisregényből készítette Fábri Zoltán 1956-ban a Hannibál tanár úr című remek filmjét.

Akár hihető, akár nem, de igaz: hatvanhat éve már annak, hogy Marilyn Monroe első ízben állt kamerák elé.

Hatvanötödik születésnapján Isten éltess Gazdag Gyula filmrendezőt!

***   ***   ***
Egy a Fehér babák ébresztője ciklusból

In memoriam Dyb
Milyen csonka ma a Nap,
a hajnal: milyen sivatag, néma.
Nagyon szomorú leszek én ma.
Milyen csonka ma a Nap.

Kristálypoharam eltörött,
minden lángom részekben lobban,
minden szerelmem darabokban.
Kristálypoharam eltörött.

Fut velem sok rossz idő.
Mögöttük olykor sóhaj száll ma;
néha nagy csönd, és néha lárma.
Fut velem sok rossz idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése