2012. július 24., kedd

Július huszonnegyedike van

Ha valaki úgy szeret gyönyörködni az égbolt látványos trükkjeiben, mint például jómagam, annak kívánom, hogy ne legyen borult ma az ég, és annak ajánlom, hogy 22 óra körül nézzen fel: szép, látványos együttállásban lesz ma a Hold, a Mars, a Szaturnusz és a Spica (a Szűz legfénylőbb csillaga).

1783. július huszonnegyedikén szabadsághős született Caracasban, Venezuelában: a nagyszerű, és máig nagyon népszerű Simon Bolivar. Egy sor dél-amerikai ország hálával tartozik Neki, mint Fölszabadítójának; Venezuelában születésnapja valóban nemzeti ünnep. (Utolsó hónapjainak gyönyörű történetét olvashatjátok Márquez A tábornok útvesztője című remekében. Jó, hogy eszembe jutott! Elég rég olvastam, már majdnem egy éve…)

1864-ben e napon született Frank Robert Wedekind, német drámaíró, kit Strindberggel együtt az expresszionista dráma előfutárának tekintünk, bár sok-sok szecessziós és naturalista vonást is tartalmaznak művei. Pandóra szelencéje című jeles drámájából írta Alban Berg a Lulu című operát.

1897-ben ezen a napon – figyelem! – a világon elsőként gyulladt ki közvilágítás Tatán.

1802-ben e napon született id. Alexandre Dumas. Tudom, tudom! Bizonyára nem Ő a korszak legnagyobb írója, én azért mégis nagyon-nagyon szeretem, és azt hiszem, nem vagyok egyedül. Remélem sokaknak okozott és fog okozni még örömteli órákat, napokat a Monte Cristo grófja, A három testőr, a Korzikai testvérek. Csak úgy, minden fontos irodalomtörténeti, irodalomesztétikai megfontolások nélkül, pusztán érzékeink kedvére!

1860. július huszonnegyedike zseniális képzőművészt adott a világnak, szerintem legalább is. Neve:  Alfons Mucha. Cseh származású, de igazán spanyol művészként számon tartható nagysága Ő a szecesszió korának, művészetének,  nézzük akár plakátművész grafikusként, akár illusztrátorként, akár festőként. Mert bizony csodákat teremtett mind e területeken.
Szerencsére nem is olyan régen a Szépművészeti Múzeumban álmélkodhattunk szépségein, jelenleg pedig – egészen augusztus végéig – Pécsett, a Széchenyi téri kiállítóteremben látogatható tárlata.

1969-ben e napon sikeres holdutazása után épségben landolt az Apollo-11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése