2012. július 16., hétfő

Július tizenhatodika van

622-ben ezen a napon vette kezdetét a hidzsra,  a muszlimok Mekkából Medinába való vándorlása. A kivándorlás nagyjából három hónapig tartott, ez idő alatt három napot töltöttek a híres Szaur barlangban, ahol Abu Bakr megkapta a legmagasabb szintű spirituális beavatást. Mohamed próféta halála után, Ali ibn Abi Tálib javaslatára, a hidzsra lett a muszlim naptár kiindulópontja. Minthogy azonban e naptár holdhónapokban számol, természetesen nem ma van a muszlim év kezdete.

1342. július tizenhatodikán lépett trónra I. (Nagy) Lajos, magyar király. Ebből következik, hogy ezen a napon halt meg Károly Róbert.

1439-ben, mivel Londonban szörnyű pestisjárvány dúlt, a hatóságok ezen a napon rendeletet adtak ki a csókolózás betiltásáról.

1486-ban e napon (más vélekedések szerint tizenhetedikén) született Andrea del Sarto, a virágzó reneszánsz – még inkább a manierizmus - legjelentékenyebb mestere Firenzében, nagy kedvencem, a kolorizmus fő képviselője, az egyetlen művész Firenzében, aki döntően színekben komponált. Firenzében festett freskóképei a 16. századbeli firenzei freskófestést legfejlődöttebb fokát képviselik.

1548-ban ezen a napon alapította meg Alonso de Mendoza Bolíviában Nuestra Señora de La Paz (Miasszonyunk, a Béke Úrnője), egyszerűbben La Paz városát, azon a helyen, ahol az indián bennszülöttek Chuquiago nevű települése állt.

1782. július tizenhatodikán volt Bécsben Mozart Szöktetés a szerájból című operájának ősbemutatója.

1872-ben e napon született Roald Amundsen, norvég sarkkutató, a Déli sark fölfedezője.

1945-ben ezen a napon hajtották végre az első kísérleti atombomba-robbantást, de augusztus hatodikáig titokban tartották.

1969-ben ezen a napon, közép-európai idő szerint 14:32 perckor, a Cape Kennedyről útnak indult a Hold felé az Apollo-11, fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal.

2000. július tizenhatodikán érzékeny veszteség érte irodalmunkat, a magyar lírát: meghalt Petri György.

A halál
A Halál kedves, kissé ütődött
fickó. Ha találkozunk a krimóban,
a zakógombomat csavargatva
kérdezi: "Hogy vagyunk? Hogy vagyunk?"
"Már megbocsásson, de ezt mégiscsak
inkább magának kéne tudnia, nem?"
"Elvben igen, dehát tudja, hogy van
ez. A túlnépesedés miatt mára
mammut-vállalat lettünk, 3742
fiókkal - az eddig regisztrált
halálozási okoknak megfelelően.
Én már csak olyan hatáskör
nélküli, címzetes vezérigazgató
vagyok.

Node beszéljünk komolyabb dolgokról. Mit iszik?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése