2013. június 1., szombat

Június első napján

...elvileg kezdődik a meteorológia és naptári nyár, de ennek ne üljetek fel, ellenben üljetek a kandalló mellé!
A Nap négy óra ötven perckor kel, tizenkét óra negyvenkettőkor delel, és húsz óra harminchárom perckor nyugszik. A nappal időtartama tizenöt óra negyvenkét perc lesz.
Az 5773. zsinagógai év siván havának 23. napja van; a buddhista kalendáriumban ez áll: 2557. vaiszakha 8.

1485. június elsején „nyögte Mátyás bús hadát, Bécsnek büszke vára”. Kevésbé líraian: Mátyás Frigyes császár Városa ellen vonult, és e napon bevette azt. Kettejük ellentéte Mátyás trónra lépésétől kezdve tartott, mert a Szent Koronát birtokló császár is próbálta megszerezni a halott V. László királyságát.
A háború 1477-ben robbant ki, de akkor még mindössze egy gyors hadjárat volt, mely során Bécset is körülzárták a magyar seregek, de a pápa eredményesen közvetített a békéért.
 A szorongatott császár elismerte Mátyás cseh királyi címét, illetve 100 000 forint sarc fizetését is vállalta.
1482 során újabb háború robbant ki, mely aztán majdnem Mátyás uralkodásának végéig elhúzódott.
 Bécs igazi ostroma – többszöri körbezárás után – 1485. január 29-én vette kezdetét, mely során az 50 000 fős nagyváros elleni fő stratégia ismét csak a kiéheztetés lehetett. Bécs polgárai már áprilisban összeesküvést szerveztek a kapuk megnyitására, ám erre végül csak június elsején került sor, amikor Mátyás természetes fia, Corvin János társaságában ünnepélyesen bevonult a Habsburgok leggazdagabb városába. Bécs városi tanácsosai öt nappal később hűségesküt tettek új uralkodójuk előtt, aki hódítása nyomán felvette az osztrák hercegi címet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése