2013. június 28., péntek

Július hónap előzetes krónikája

Az egykori római naptárban ez még az ötödik hónap volt, és ennélfogva a „quintilis" nevet viselte: ám a Julius Caesar által kért naptárreform kapcsán két hónappal eltolódott minden, és a hetedik hónap lett (vagyis valójában september), mígnem Marcus Antonius javaslatára Kr. e. 44-ben az e hónap 12. napján született Julius Caesarról nevezték el júliusnak.
A keresztény hagyományban pedig a huszonötödikén született szent után nevezik Szent Jakab havának.
Kicsit fogy már a Fény, amúgy június huszonegyedike óta: a hó elején tizenöt óra negyvenöt, közepén tizenöt óra harmincöt, a hónap végén már „csak” tizennégy óra ötvennyolc perc lesz a nappal időtartama.

Nyolcadikán 09:00 órakor lesz holdújulás az Ikrek csillagképben, holdtölte pedig huszonkettedikén 20:00 órakor a Nyilasban.
A Hold ilyetén járása következtében nyolcadikával kezdődik az 5773. zsinagógai év áv hava, melynek kilencedik napja – július tizenhatodika – a leggyászosabb zsidó emléknap: két alkalommal is ezen a napon pusztult el a jeruzsálemi nagytemplom a történelem viharaiban. Tisha b’áv e gyásznap neve, ami egyszerűen annyit tesz: áv kilencedike.
Minthogy az ind kalendárium nem holdújuláshoz, hanem teliholdhoz kötődik, a  2557. buddhista esztendő ashadhah hónapja huszonhatodikán, pénteken kezdődik, mely nap (a huszonhatodika, nem ashadhah 1.) nekem – de igazán csak nekem – szintén gyásznap.
A Merkúr a hónap első részében nem lesz még megfigyelhető, de huszadika után már kereshető a hajnali ég alján, ekkor bő fél órával kel a Nap előtt.
A Vénusz egész hónapban fényesen ragyog az esti égen, közel másfél órával nyugszik a Nap után.
A Mars előretartó mozgást végez majd, előbb a Bika, aztán az Ikrek csillagképben. Majdnem két órával kel a Nap előtt, a hajnali keleti ég alján kereshető vöröslő bolygóként.
A Jupiter szintén előretartó mozgást végez az Ikrek csillagképben. Hajnalban kel, napkelte előtt már kereshető a keleti ég alján, feltűnő égitestként.
A Szaturnusz eleinte hátráló, majd július kilencedikétől előretartó mozgást végez a Szűz csillagképben. Az éjszaka első felében látható, éjfél után nyugszik.

 Másodikán – Sarlós Boldogasszony ünnepén - érkezik el életem 22 646. napja.
Franz Kafka születésnapjára emlékezhetünk harmadikán,
Szinyei Merse Pál ünnepe lesz negyedikén,
ötödike Csontváry Kosztka Tivadar,
hetedike pedig Marc Chagall napja lesz.
Hatodikán lesz 78 éves Tenzin Gyaco, Gyalva Rinpocse, Őszentsége, a 14. Dalai Láma.
Tizedikén emlékezem majd meg Marcel Proustról,
tizenkettedikén Amedeo Modiglianiról.
Tizennegyedike mindig a francia forradalom emléknapja, 1789. óta legalább is.
Tizenötödikén családi ünnep következik: három drága Unokánk Édasanyjának, Menyemnek a születésnapja. Ugyanezen a napon Rembrandt van Rijnről is megemlékezem bizonyára.
Azt már említettem, hogy tizenhatodika kettős zsidó gyásznap, a naptár különös játéka folytán azonban idén tizenhatodikára esik a hidzsra évfordulója, és így a muszlim naptár kezdőpontja is.
Tizenhetedikén Nagy Lászlót,
huszadikán Francesco Petrarcát ünnepeljük majd.
Huszonkettedike annak emléknapja, hogy 1456-ban elvonult a török Nándorfehérvár alól: Hunyadi János világraszóló győzelmére emlékezem e napon.
Dániel napját ünnepeljük huszonegyedikén, mifelénk elsősorban Fiam névnapjaként tartatik számon.
Szomorú emlékezetű nap lesz harmincegyedike. A segesvári csatavesztés és Petőfi Sándor eltűnésének napja.
 Amint az már megszokott, minden egyéb fontos évfordulóról a napi krónikában beszámolok majd júliusban is.
Szép nyári hónapot kívánok!

1 megjegyzés: