2012. november 22., csütörtök

November huszonkettedike van

A naptári ünnepek, emléknapok között vannak állandó napra esők, és vannak úgynevezett mozgó ünnepek. És ha egy ünnepnap mozog, akkor a véletlen különös helyekre is sodorhatja, amiként az ma történik.
Amerikában a Hálaadás Napja – a Thanksgiving Day mozgó ünnep, a hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek, november hónap negyedik csütörtökjén.
Ez bizony ma van.
Az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele aztán a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen.
Kicsit korai volt a hálaadás?

A naptári agyrém viszont igazán abban rejlik, hogy a mai Hálaadás Napjára esik az, hogy negyvenkilenc esztendővel ezelőtt, 1963. november huszonkettedikén Dallasban meggyilkolták John Fitzgerald Kennedyt, az Egyesült Államok 35. elnökét.
Mivel tévé már volt, akárhány évig élek majd, nehéz lesz az agyamból bizonyos képsorokat kiölni: ahogy Kennedy hátrahanyatlik, felesége ölébe fekteti férje véres fejét; később azt, ahogy Ruby elősétál a dallasi rendőrség parkolójában, ahol két FBI-ügynök vezeti valahová az Elnökgyilkossággal vádolt Oswaldot, és élőadásban agyonlövi.
Látták az én szemeim, ahogy egy jó „indiai rabbi” mondaná…
Miért nevezem a dolgot naptári agyrémnek?
Nem hiszem, hogy egyetlen, velem egykorú amerikai örülne annak, hogy a Kennedy-gyilkosság idén épp a Hálaadás Napjára esik.
Hálát adni viszont – szintén a naptár játékai folytán – ma nekünk, magyaroknak lehet igazán.
Mert idén épp a Hálaadás Napjára esik Ady Endre születésnapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése