2012. október 11., csütörtök

Október tizenegyedike van

Ugyan, mi mással kezdhetném ma, mint hogy Maróti Arankának – született Szemenyei Arankának – , volt (be szörnyű leírni, hát még átélni e szót) Feleségemnek nagyon boldog, szép születésünnepet kívánjak. Két nagyszerű Gyerekünkért, három csuda Unokánkért, kell Neki köszönetet mondanom, és mondok is! Meg húsz házasságban együtt élt, aztán huszonegy barátságban együtt élt évünkért szintén.

Egykori feleségemhez
Feleségem - aki voltál - tudod már,
hogy fut a nyár?
Elillan és tovalibben lebegőn
 a napsugár.
Ha még egyszer idetérne,
 megállana az idő,
újraírna, átrajzolna,
elvarázsolhatna ő.
De az idő semmit sem vár.
Illan csak a napsugár.
Feleségem - aki voltál - tudod már,
hogy fut a nyár?

És azt tudod-e, hogy a századok során mi minden esett Születésed napjára?
Elmesélem.

1492. október tizenegyedikén Cristoforo Colombo - Kolombusz Kristóf - és tengerészei úgy vélték – és jól vélték -, hogy a szárazföld közelének jelei mutatkoznak: nádtöredéket, tüskebokor-ágat piros bogyókkal és faragott pálcát láttak a víz tetején úszni. Másnap hajnalban Juan Rodriguez Bermejo – de Triana - a Pinta egyik matróza egy sziget lapos partját pillantotta meg, ahol aztán szerencsésen kikötöttek, partra szálltak, és Kolombusz az új földet a kasztíliai korona birtokába vette, a szigetet pedig elnevezte San Salvadornak.
Amerika felfedeztetett.

1885. október tizenegyedikén született egy nagy kedvencem, Francois Mauriac, Nobel-díjas francia író, költő.

1944. október tizenegyedikén Horthy Miklós megbízottai Moszkvában aláírták az előzetes fegyverszüneti megállapodást, melynek értelmében Magyarország kötelezte magát, hogy kiürít minden 1937. után szerzett területet és azonnal hadat üzen Németországnak. Nem így történt, sajnos nem: mert eljött október tizenötödike, és a nyilas rémség bandája.

1990. október tizenegyedikén Octavio Paz mexicói költőnek ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Nagyon jogosan, gondolom és mondom én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése