2012. október 30., kedd

Forradalom és szabadságharc napról napra (8)

1956. október 30. kedd

A szovjet kormány nyilatkozatot adott ki a szocialista országok közötti kapcsolatokról. Ez többek között megállapítja: lekicsinyelték az egyenjogúság elvét a szocialista államok viszonylatában; a Szovjetunió hajlandó megvizsgálni a Varsói Szerződés értelmében Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok helyzetét; Magyarországon a dolgozók jogos mozgalmához ellenforradalmi erők csatlakoztak, akik a földesúri, kapitalista rendszert akarják visszaállítani; a szovjet alakulatokat, amikor a magyar kormány kéri, kivonják Budapestről, és készek tárgyalni a szovjet csapatok magyarországi teljes kivonásáról is.
Mikojan és Szuszlov elhagyták Budapestet, miután jóváhagyták a magyar kormány megkezdett és tervezett lépéseit a többpártrendszer és a semlegesség irányában.
A szovjet csapatok megkezdték kivonulásukat Budapest területéről.
Délelőtt a Budapesti Pártbizottság Köztársaság téri székházát megostromolták a felkelők. (A Köztársaság téri pártházat a feloszlatott ÁVH és a pártapparátus forradalomellenes központjának tartották). Fegyveres csoportok mintegy háromórás harc után elfoglalták a pártszékházat. A véres harc után az elfogott védők közül huszonnégy főt meglincseltek. Ez volt – kétségtelenül – szép forradalmunk legcsúfabb eseménye. Ne feledjük: az áldozatok között olyan sorozott kiskatonák is voltak, akik nem dönthették el, hogy hová akarnak bevonulni.
Az áldozatok között volt Asztalos János, Papp József honvédezredes, valamint Mező Imre, a pártbizottság már korábban is Nagy Imrével rokonszenvező titkára, aki a kórházban halt bele sérüléseibe. A pártházat védő mintegy nyolcvan-száz fő többsége szerencsére túlélte a támadást és a lincselést.
14 óra 30 perckor Nagy Imre rádióbeszédben bejelentette az egypártrendszer megszüntetését és a demokratikus koalíciós kormányzás felélesztését.
A kormányon belül szűkebb kabinet létesült Nagy Imre, Tildy Zoltán, Kovács Béla, Erdei Ferenc, Kádár János, Losonczy Géza és a Szociáldemokrata Párt által később kijelölendő személy részvételével.
A rádió e naptól Szabad Kossuth Rádió, illetve Szabad Petőfi Rádió néven sugározza adásait.
Dudás József fegyveres csoportja elfoglalta a Szabad Nép székházát és nyomdáját, és kiadták a Függetlenség című napilapot, valamint huszonöt pontos kiáltványt tettek közzé Nem ismerjük el a jelenlegi kormányt címmel. Ugyanakkor hozzájárultak, hogy az épületben a kormányhoz hű lapokat is szerkesszék és kinyomtassák.
Újjáalakult a Szociáldemokrata Párt, Kéthly Anna elnökletével. A Szocialista Internacionálé üdvözölte a magyar pártot, s meghívta képviselőjét irodájának november elsejei bécsi ülésére.
22 órakor a honvédség rétsági alakulata Pálinkás (Pallavicini) Antal őrnagy vezetésével a kormány utasítására felsőpetényi háziőrizetéből kiszabadította Mindszenty József hercegprímást. Nagy Imre miniszterelnöki minőségében hivatalosan is rehabilitálta Őt.
A börtönökben megkezdődött a politikai foglyok kiszabadítása. A budapesti Gyűjtőfogházban Péterfi Miklós műegyetemi hallgató, valamint Darvas Iván színművész, Emericzy Kálmán és Mohr József voltak a kiszabadítási akciósorozat vezetői. Később közzétett hivatalos adatok szerint a következő napokban 3324 politikai foglyot bocsátottak szabadon.
Olaszországban szolidaritási sztrájkot tartottak e napon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése