2012. október 27., szombat

Forradalom és szabadságharc napról napra (5)

1956. október 27. szombat

A reggel megjelent Fegyveresek Lapja vezércikkben követelte a szovjet csapatok kivonását, és Nagy Imre kivételével a teljes kormány lemondását.
11 óra 18 perckor a rádió ismertette a kormány új összetételét: államminiszterként a kisgazdapárti  Tildy Zoltán és Kovács Béla is tagja lett az új kormánynak.
A Katonai Bizottság támadási tervéről értesülve a Kilián laktanya parancsnoka, Maléter Pál, és a IX. kerületi parancsnokság - Tankó Béla vezetésével - közös védelmi tervet dolgozott ki annak elhárítására. A védelmi tervet ismertették Iván Kovács Lászlóval, a Corvin köz parancsnokával is.
Nagy Imre leállította a Katonai Bizottságnak a Corvin köz felrobbantására irányuló tervét. Ezt követően Nagy Imrét régi híveiből és néhány munkásból álló küldöttség kereste fel (Aczél Tamás, Gimes Miklós, Szilágyi József és mások), hogy meggyőzze őt a politikai irányváltoztatás szükségességéről.
Janza Károly viszont, az új honvédelmi miniszter első ténykedéseként a fegyveres csoportok elleni további harcra adott parancsot.
A délelőtt folyamán felkelők kiszabadították a váci börtön rabjait.
A fővárosban a legtöbben a VIII. kerületben, vidéken Bács-Kiskun megyében, elsősorban Kecskeméten és Tiszakécskén veszítették életüket a nap során.
Éjszaka a Politikai Bizottság Mikojan és Szuszlov jelenlétében megtárgyalta a Kádár János által beterjesztett platformot, amelynek lényege az "ellenforradalom" radikális átértelmezése (tűzszünet, a szovjet csapatok kivonása, az ÁVH feloszlatása). Az elfogadott határozat szerint a platformot a kormány nyilatkozataként kell nyilvánosságra hozni.
Ugyanakkor Fehér Lajos vezetésével egy szűkebb bizottság a politikai csoportfőnökség több tisztjével és Czinege Lajossal katonai diktatúra tervét dolgozta ki, akár Nagy Imre eltávolításának árán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése