2012. szeptember 7., péntek

Levelek Orbángóciából, a Viktorhepciás tengeren túlról

Hatodik levél

Most meg az van,  hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya megszünteti az általa létrehozott nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. Időközben belátták, hogy ezek a nyomorult régészek az örökös földtúrásaikkal komoly nagyberuházások – szépséges plázák, klasszikus stílusban épülni vágyó bevásárlóközpontok - építését akadályozzák, késleltetik, olyan mondvacsinált ürügyekkel, hogy a területen közép- vagy reneszánszkori köveket találtak, és a Kulturális Örökség Hivatalának csinovnyikjai nem restellték olykor a régészek pártját fogni!
Különösen nagyra értékelendő, hogy a megszüntetést megalapozó törvénymódosítást Eger, Tata és Győr kormánypárti polgármesterei indítványozták, vagyis három olyan város vezetője, ahol rengeteg egyedileg védett műemléke van.
Eger, Tata és más ilyen ősrégi városok jelenlegi vezetésének elege lett az ősrégiségből, újra, szépre és modernre vágynak, francba a középkori kavicsokkal!
Éljenek a plázák, vesszenek a műemlékek!

NB!
1967-ben Firenze belvárosát elöntötte az Arno, és többek közt elmosta a ponte Trinitát, melyet még a ceasari Róma épített. Mikor ez történt épült az Itáliát átszelő autópálya, mely kikerülte a történelmi városmagvakat, és az útépítők már korábban megmutatták, hogy a legjobb nyomvonal Firenzénél a ponte Trinitán vezethetne át, de az sajnos nem bírná el a forgalmat, nem elég széles. Amikor a híd nagyjából eltűnt, megörültek, és mindjárt ajánlották, hogy épüljön a Trinitá helyén egy modern, közúti híd.
Firenze lakossága föllázadt! Követelték, hogy szépen szedjék ki az Arnóból a fellelhető köveket, amit nem lehet megtalálni, azt pótolják, és építsék vissza a szép, régi hidat!
Így is lett, és az új közúti híd másutt épült föl, némi kerülőre kényszerítve az Autostrada del Sole nyomvonalát.
Történt mindez abban az Itáliában, melynek kicsit több ókori, középkori, reneszánsz és egyéb korokból származó műemléke van, mint nekünk.
Na ja! Azok a bolond olaszok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése