2012. szeptember 30., vasárnap

Közelgő október krónikája

A hónap elején még tizenegy óra negyven, közepén tíz óra és ötvenhárom, a hó utolsó napján már csak tíz óra öt perc lesz a nappal időtartama. És még a téli időszámítás is ránk köszönt huszonnyolcadikán. Sötétülő napok jőnek!
A Hold tizenötödikén tizennégy órakor újul meg a Szűz csillagképben, és teliholddá érik huszonkilencedikén, huszonegy órakor, a Kosban.
Huszonegyedikén éjjel az Orion felé kell szemlélődni, mert az Orionidák meteorraj hosszan elhúzódó sűrűségi maximuma várható! Köznapian szólva: szép „csillaghullás” lehet.
Huszonegyedikén tizenegy órakor együttállásban lesz a Nap és a Szaturnusz. Ezt persze látni nem fogjuk (délelőtt tizenegyről van szó), csak asztrológiai szempontból érdekes.
Ha érdekes, Akinek érdekes.
Tizenhetedikén kezdődik az 5773. zsinagógai év marchesván, huszonkilencedikén a 2556. buddhista év ashvina hava.

Ünnepelni én a következő napokat fogom a részletes, napi krónikákban: elsején a Zene Világnapját és Hajnalkám - rövid ideig tartó - hazatérését.
Másodikán Mahátma Gandhira gondolok majd, születésének 143. évfordulóján, hetedikén egy kedvenc velencei festőmre, Canalettóra.
Negyedikén az Állatok Világnapja lesz, igen fontos nap.
Hetedikén Halász Judit művésznő – nem mondom meg, hányadik, mert úgysem hihető – születésnapját is ünnepelni fogom.
Nem ünnep - mi több, gyásznap - lesz, de rágondoloknap lesz hatodikán, a Vértanúk Napján.
Kilencedikét majd John Lennonnak, tizedikét Giuseppe Verdinek szánom.
Tizenegyedikén legkedvesebb Feleségem – egy volt – születésnapját ünneplem meg, ki a Sors különc játéka folytán ugyanazon a napon született, mint egy kedves, volt tanítványom, persze más évben.
Tizenkettedike részint Amerika fölfedezésének a napja, részint kedvenc Festőmé: Gulácsy Lajosról is megemlékezem majd.
Aztán Deák Ferencre és Arthur Millerre is egy napon gondolok: tizenhetedikén.
Jó ideje próbálják ilyen-olyanok elvenni tőlem a Szép Ünnepnapot, de én nem hagyom magam: huszonharmadika mindig Ünnep volt és Ünnep is lesz a lelkemben, meg a krónikában.
Megemlékezem még Zichy Mihályról (tizennegyedikén), Balassi Bálintról (huszadikán), Liszt Ferencről (huszonkettedikén), Picassoról (huszonötödikén).
És – persze – a majdnem mindennapi krónikában Másokról is, szép rendben: Dayka Margitról, Rotterdami Erasmusról,Steindl Imréről, hogy csak néhány példát mondjak október szülötteiből.

2 megjegyzés:

  1. Október is bővelkedik eseményekben, szép emlékezős napokban.
    Köszönet a részletes krónikáért.

    VálaszTörlés