2013. május 16., csütörtök

Május tizenhatodikán

1881-ben ezen a napon jött létre Esztergom városában a Magyar Vöröskereszt.
Legyünk büszkék: nem sokkal európai születése után.
Úgy volt ez, hogy Jean Henri Dunant, svájci üzletember, épp akkor utazott át a solferinói csatatéren – 1859-ben -, amikor halottak és halottakkal vegyesen sebesültek hevertek: egy nappal a szörnyű ütközet után.
Dunant úr a környékbeli lakosság segítségével – szánalomtól vezettetve - megszervezte a csatatéren maradt sebesültek ellátását.
Svájba térte után, 1863-ban megalakította az Ötök Bizottságát, amelyből 1880-ban kifejlődött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.
És most tessék összevetni az évszámokat, és büszkének lenni egykori magyarokra!

102 esztendővel ezelőtt, 1911. május tizenhatodikán született Gács Rezső, akit persze mindenki Rodolfo néven és bűvészként ismert és szeretett. Bűvészkedésre egy kínai gyöngyárus inspirálta, aki megtanított neki egy bűvészmutatványt a dunai kavicsokkal.
1929 tavaszától Pest és Buda számtalan egylete, klubja, szakmai és baráti köre hívta fellépni az ifjú mágust, ekkor kapta Rodolfo Grosso művésznevét mesterétől. Az ujjelvágás, a zsilett-evés, valamint a nadrágtartó, nyakkendő és mindenféle személyes tárgy ellopása, majd többszöri visszaadása legendává váltak. Ettől kezdve a – korabeli plakátok, reklámok szerint – a profi bűvészt és zsebtolvajt a főváros számos ismert és kedvelt mulatóhelyén (Arizona, Clarusse, Alpesi Falu, Moulin Rouge) szerződtették hosszabb-rövidebb időre.
Sikereinek valódi forrása számainak tökéletes kidolgozása és a közönséggel való kapcsolatteremtő képessége voltak. Nyugdíjas korában is napi négy órát gyakorolt. Szlogenjévé vált mondata: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!”

84 évvel ezelőtt, 1929-ben ezen a napon osztottak először Oscar díjat.
A későbbi rendezvényekkel ellentétben egy színész vagy rendező egy éven belüli több munkáját is díjazhatták. Emil Jannings például megnyerte a legjobb színész díját két alakításáért, a The Way of All Flesh és a The Last Command című filmekért. Charlie Chaplint az első Oscar alkalmával eredetileg a filmben nyújtott alakításáért a legjobb színész kategóriában jelölték, ám az Akadémia később úgy döntött, hogy Chaplint kiveszi a jelöltek közül, és a Cirkusz című filmben nyújtott komplex teljesítményét egy külön díj formájában kívánja elismerni. Az Életműdíjat a film rendezéséért, megírásáért, elkészítéséért valamint a filmben nyújtott alakításért együttesen kapta.
A legjobb film William Welmann Szárnyak című filmje lett akkor, és volt még díj a legjobb némafilm felirat címén is.

3 megjegyzés:

  1. Hálás vagyok ezekért az írásokért, érdekes és sokat tanulok belőlük!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Csaba, Ica! Barátaim!
      Köszönöm, hogy benéztetek, és még szép szavakra is keltetek...

      Törlés