2012. június 17., vasárnap

Június tizenhetedike van

Ma, amikor bizonyos gyanús körök – ők tudják, miért -nagy erővel szeretnék elhitetni velünk, hogy az erdélyi magyar irodalom fémjele Wass Albert és Nyírő József, hadd ajánljam figyelembe ismét Sütő Andrást, aki 1927-ben ezen a napon született, és aki igazán igaz, igazi író volt, és számomra Ő  jelenti az erdélyi magyar irodalmat, nem amazok.
Sok szépség bukkan föl emlékezetemből máskor is, ma is, születése napján: az Ádvent a Hargitán, A szuzai menyegző, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, Az álomkommandó, az Engedjétek hozzám jönni a szavakat!, és főleg, és nagyon gyakran az Anyám könnyű álmot ígér.
Tessék csak újra megízlelni! Hol és mikor tudott ilyet Wass Albert, Nyírő József? Tamási Áron tán igen, Ő igen, de azok?
” A könnyű álmot anyám naphaladáskor az udvaron ígérte meg a cöveklábú asztalnál, amely nyári napokon piros paradicsommal, frissen hámozott uborkával, mezőségi sajttal vár haza engem; ősszel is vár, s olyankor, ha sírós az idő, a tornác fájáról nézem, és igyekszem tanulni valamit tőle. Fűzfalábaival makacsul a földbe kapaszkodik, esőben, jégverésben tisztul, s télen is vár, hóval borítottan, akár egy fehér koporsó.
Az ígéretre felkaptam a fejem, mintha tündéri szót hallanék. De a szó, mit a mesékben az égi magasság szokott küldeni, alantról hangzott, majdnem a föld porából, a mályva, porcsfű és törpebürök szintjéről, ahol anyám rongypokrócon ülve Jóska öcsém ingét foltozgatta. Ölbe emelhető kicsinységében most még soványabbnak láttam őt, kis, pihenő szaladgálásnak a felmelegedett földön. A keszkenő alól kibuggyanó hajtincsében megszámlálhatatlanok már a fehér szálak; mint a sokat mosott vászon, a szeme is világosodik. Barna volt, úgy emlékszem, a gesztenye korai változatából.”

Továbbá

1882. június tizenhetedike jeles, kitüntetett napja az egyetemes zeneművészetnek. Ezen a napon született Igor Sztravinszkij.

1898-ban e napon született M. C. Escher, ez a különös holland grafikus és festőművész, a perspektivikus játékok és geometrikus formák nagy mestere.

Nehezen hihető, mégis hinnem kell: ma ötvennégy esztendős Méhes Marietta, a szépséges és jeles színésznő (Eszkimó asszony fázik; Anche lei fumava il sigaro), a mára már legendássá lett  Trabant zenekar nagyszerű énekesnője, aki ma a messzi New Yorkban él és alkot grafikusként, és csak olykor-olykor hallhatjuk szép hangját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése