2012. január 21., szombat

Vegyes közlések január huszonegyedikén

Kamilla beteg
(Első kép odafent)
Megfázásos, influenzás, boldogtalan idők járnak, Kamilla meg óvodába: semmi csudálkoznivaló nincs abban, hogy tegnapra megbetegedett.
Gyakorló Nagyapa vagyok én már, nem bőgöm el magam, ha valamelyik Hercegnőm megbetegszik: dehogy!
Ámde.
Tegnap Kamilla kicsit nyűgösebb volt a tegnapelőttinél, sírósabb, hisztisebb.
Mi más segítene ilyenkor, mint hogy ölembe veszem, simogatom, duruzsolok Neki valami kínomban kitalált mesét a náthás Kiselefántról, és Milla – aki mostanában szívesen tetszeleg a „nagykislány” vagyok már Papi” attitűdben -, ilyenkor mégis csak szívesen fészkelődik el az ölemben, hajtja édes kis fejecskéjét a vállamra, szóval nem is olyan „nagykislány”.
És meg is nyugszik a simitől, duruzsolástól.
Kicsit később aztán elébem térdepelve azt kérdi: „Szeretsz, Papi?”
”Hát persze, persze, hogy szeretlek: nagyon szeretlek, Kicsim!”
”Akkor is, ha beteg vagyok?”
Ki tud csodálkozni, ha Papi egy percig zihálva szedi a levegőt, és szemüvege valahogy mégis bepárásodik?
Papi gyakorló Nagyapa már, nem bőgi el magát, ha valamelyik Hercegnője megbetegszik.
Dehogy!

***   ****    *****
Egy sajtótájékoztató részletei
(Második kép odafent)
A Gödör Klub január 31-én távozó stábjának sajtótájékoztatóján közel tíz év sikereinek és emlékezetes pillanatainak felidézése mellett olyan információk is elhangzottak, melyek érdekes fényt vetnek a február elsejétől új felállásban üzemelő létesítményre.

„Nem tartom bűnnek, ha egy focimeccs után a kocsmában nagy dolgok eldőlnek, vagy megbeszélik ezeket, nekem is van csapatom ötven éve. Sok-sok nagy dolgot megbeszéltünk a kocsmában, csak utána még szigorúbbak voltunk, ha üzleti kapcsolatba kerültünk. Nem baj, ha Muraközy Péter és Navracsics miniszter úr barátok, csak ilyenkor a jogszabályokat fokozottan betartva helyezek egy barátot pozícióba” - mondta Filep Ákos, a Gödör Klub január 31-ével távozó elnöke a mai sajtótájékoztatón.
Már az első percekben érezni lehetett, hogy tombolnak az indulatok a Gödör jelenlegi stábtagjainak lelkében, az üzemeltető UNI-CO építészcég vezérigazgatója ezt nem is titkolta. Mint mondta, nem tud érzelmek nélkül beszélni távozásuk körülményeiről. Arról, hogy pályáztatás nélkül, február elsejével új üzemeltetője lesz a helynek, ők pedig két hetet hetet kaptak, hogy kiürítsék a Gödröt. Filep Ákos elmondta: három hónapot kértek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól - nyár óta tárgyaltak az illetékesekkel -, hogy amennyiben menniük kell, legyen idejük elhagyni a helyet.
„A Gödör Klub a döntéshozóknak 2012. januárban leadott utolsó ajánlatára január 17-én reggel kapott választ” - írták közleményükben. Telefonon érkezett a hír, hogy az összes, nyár óta beadott ajánlatot - beleértve a legutóbbi komplex ajánlatot - elutasította a minisztérium. „Átvertek. Állítólag mindenki mindent tudott, csak én nem” - mondta Filep, hozzátéve, szeretnék, „ha a sok siker után Navracsics úrról vagy Gál András úrról neveznék el a kulturális központot”.
Szakmai berkekben már tavaly rebesgették, hogy a Gödör sem ússza meg a kulturális szcénában is általánosnak tekinthető hely- vagy inkább fejcserés támadásokat. Hét elején kiderült, hogy február elsejétől a Design Terminál veszi át a Gödör működtetését. A Design Terminál Nonprofit Kft. 2009 óta üzemelteti a Gödör Klub szomszédságában lévő, Erzsébet téri Design Terminált.

”2005-ben egyszer már megmenekült a Gödör, akkor a főváros tervei szerint a Petőfi Csarnokhoz csatolták volna. Ebből végül semmi sem lett, a Gödör Klub megtarthatta nevét és eredeti helyét. Ami a nevet illeti, az ügyvezető elmondta: az az UNI-CO építésziroda szellemi tulajdona, viszik magukkal, akárhova mennek. Konkrét terveik még nincsenek, elképzeléseik viszont vannak. Egyelőre raktárt keresnek. „Hétfőn, kedden 10-12 teherautóval távozunk” - tette hozzá.

Maróti Dániel, a Gödör egyik alapítója, a zenei programok szervezője hangsúlyozta: ha el kell menniük, úgy mennek el, ahogy eltervezték. 2005-ben, amikor úgy nézett ki, hogy el kell hagyniunk a helyet, megrendezték az első Víg Végnapjaink Fesztivált. Január 29-én és 30-án ismét megtartják a fesztivált az évente körülbelül 800 élőzenei koncertnek helyt adó klubban. Szimpátiatüntetés nem lesz, mint Maróti mondta, egy zenésznek amúgy is nehéz helyzete van ma Magyarországon, ezen nem akarnak rontani. Ugyanakkor hozzátette, noha távozniuk kell, ez „a szellemi tulajdon ellopása”.

Összegezve: január harmincadikán és harmincegyedikén elköszönünk a Gödör helyétől, de nem a szellemiségétől! Ugye?
***   ****    *****
Bérczesi Róbert
A Hiperkarma frontembere második otthonának érezte a Gödör Klubot. „Volt olyan időszak, amikor a próbateremben éltem” - meséli Bérczesi, aki Frenkkel egyetemben ott volt az Anima-koncerten, sőt a legelső Gödör-plakátra is emlékszik.
Bródy János
Bródy János viszont a Hiperkarmára emlékszik a Gödörből, ugyanis ez volt az a koncert, amikor a klubot először meglátogatta, az akkor 16 éves lánya invitálására. Később ő is megfordult fellépőként az Erzsébet téren, de első látogatásakor ő volt az, aki autogrammot kért, méghozzá Bérczesitől, hogy lánya kedvében járjon. „Egy hatalmas jópontot szereztem ezzel neki, találtunk egy papírt, amit aláírt az énekes.”
Szilvási István
A Szilvási Gipsy Folk Band tagjaként és az Athe Sam! Itt vagyunk! roma összművészeti fesztivál szervezőjeként is szép emlékekei vannak a Gödörről. Egy kiváló, rugalmas szervezőgárdára emlékszik, továbbá a Zöld Gödör megszületésére. „Már tavaly októberben füstmentes lett a Gödör” – hangsúlyozza a zenész, aki szerette a multikulti helyet a város kellős közepén. Szilvási számít a folytatásra: „biztosítottak minket arról az új gárdából, hogy továbbra is kapunk fellépési lehetőséget”.

***   ****    *****

Az elnémítás nem változtat a Valóságon!
(Harmadik kép odafent)
 HADD SZÓLJON!
Tüntetés a szólásszabadságért és a Klubrádióért
január 22-én, vasárnap délután 3 órától
A szólás szabadságának hívei tiltakoznak a Klubrádió elhallgattatása ellen és azok,  akiknek elegük van abból, hogy alapvető demokratikus jogaiktól fosztják meg őket az Európai Unió egyik tagállamában.
Mindenkit várnak a Batthyány-örökmécseshez a szervezők, a Hadd szóljon! egyesület tagjai és pártolói.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése