2012. január 11., szerda

2012. január 11.


1. Az Áldó Ima exegézise
(Csepel Polgármestere az Önkormányzat Oldalán hívja a Sziget hívő keresztényeit, hogy az ott megjelent ima szövegét mormolják el Orbán Viktorért  napjában többször.)

Az ősi, archaikus és autentikus szövegek (ima, szútra, szúra) tömör, rövid, ostorpattanáshoz hasonlatos mondatokból állnak. Értelmük a beavatottaknak azonnal világos, más halandóknak nem föltétlenül. Ezért már a legrégibb időkben jelentős kommentár-irodalom alakult ki körülöttük, melyeknek elseje az exegézis (kifejtés, magyarázás).
Alább a Csepeli Orbán Viktort Áldó Ima exegézisével próbálkozom.

Az Úr legyen előtted, hogy az igaz útra vezessen Téged!

Mint az jól  tudható az Írásból, az Úr tűzoszlop alakját öltve járt Mózes előtt a Pusztaságban, hogy az Ígéret Földje, Kánaán felé vezethesse Népét. Ennek az imádságnak a felütésében azonban inkább egy tévelygő lélek igaz Útra való terelését kéri az imádkozó, és evvel nagyon is lehet azonosulni. Adja meg nekünk az Úr, hogy PMVO (Prime Minister Victor Orban) rátérjen az igaz útra, melyből csak és kizárólag EGY van.

Az Úr legyen melletted, hogy karjaiba zárjon és oltalmazzon Téged!

Hahogy meggondoljuk, imádságban olyasmit szokás kérni, ami nincs, akkor a második textus pontos jelentése: jelenleg nincs az Úr PMVO mellett, de imádkozó tiszta szívvel szeretné.

Az Úr legyen mögötted, hogy megőrizzen Téged a gonosz álnokságtól!

Itt szövegromlás esetével állunk szemben: ha megnézzük az eredeti imaszöveget, arról van szó, hogy „megőrizzen Téged a Te gonosz álnokságodtól”. Amúgy a szöveg értelmezése is kínálja ezt a verziót. Ha ugyanis külső álnokságtól kéne óvnia az Úrnak PMVO-t, akkor ELŐTTE kéne állnia, és nem mögötte, hisz csak úgy foghatná fel a gaz álnokságot. A szöveg viszont kifejezetten arra kéri az Urat, hogy mögötte álljon az Ima Tárgyának, vagyis Önmagától, tévelygéseitől óvja meg Azt.

Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha elesel, és kihúzzon Téged a csapdából!

Szüksége van az Úr védelmére annak, aki másnak vermet ás, aztán maga esik a csapdába bele…

Az Úr legyen Benned, hogy vigasztaljon Téged, ha szomorúság nehezedik Rád!

Ismét a fenti okoskodás alapján: ha arra kéri Imádkozó az Urat, hogy költözzön az Ima Tárgyába, vagyis PMVO-ba, akkor ez azt jelenti, hogy jelenleg NINCS PMVO lelkében  Isten. (Mellesleg volt egy ilyen sejtésem.)

Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen Téged, ha ellenség ront Rád!

Mélyen tisztelt Polgármester úr! Ez az ellenség-szöveg, teljesen az Önöké, ezt Önök találták ki még anno. Számunkra, akiknek NEM TETSZIK A RENDSZER, Önök és Miniszterelnökük ellenfél, de nem tiporni való ellenség.

Az Úr legyen fölötted, hogy áldás szálljon Rád!

Áldás, azaz miloszt, malaszt. Kizárólag felülről, az Úr akaratából száll az alant állóra. Tehát legalább az Úr azért fölötte áll PMVO-nak.

Így áldjon meg Téged a jóságos Isten!

Kisebb szövegromlás az utolsó mondatban is van: jóságos helyett az eredetiben KÖNYÖRÜLETES, MEGBOCSÁTÓ áll.

***   ****    *****

2. XIII. VilágVeleje Fesztivál

A VilágVeleje Produkció immár 13 éve szervezi a legnagyobb évindító fesztivált, de a tizenharmadik alkalomra minden eddiginél nagyobb bulival várja a látogatókat!
Január 14-én, szombaton egy éjszakán át a hazai élvonal legaktuálisabb produkciói, meglepetésekkel, vendégekkel! A helyszín ezúttal a SYMA Csarnok, hogy senki se maradjon le, és kényelmesen elférjünk mindahányan.
Kapunyitás 19.30, a fesztivál reggel 4.00 óráig tart. Bejárat az Ifjúság útja felől.

A XIII. VilágVeleje Fesztivál másik helyszíne, csakúgy, mint az elmúlt években, a Gödör Klub, ahol január 19. és 22. között zajlanak majd a programok. Ízelítőül:
Sajnos Batár, Balaton, Müller Péter Sziámi és az Első Osztályú Vidéki Srácok, Pál Utcai Fiúk, Hobo és Bandája, Indigó Utca, Hiperkarma, ColorStar, és még sokan mások…

***    ****    *****

3. Új év, új élet Neked

Drágám,
 az évek nem jobbulnak,
és nem igazulnak meg, már soha.
Két szerelmes tenyerem csupán
a múlt idő melegét óvja.

Drágám,
az évek csak jönnek, mennek:
már aligha gondolhatok másra,
mint a csillagoltó, várva-várt,
nagyszerű elmúlásra.

Drágám,
az évek már így múlnak el,
ilyen halálos, béna zuhanásban.
Szép lett volna, ha hiszel bennem,
ha hiszel a nagyszerű újulásban,

ám Drágám,
az éveknek értelmük volt.
(Nem is gondolhatok másra.)
Formált minket: téged és engem,
még ha múlt idővé vált is mára.

Drágám,,
az éveknek értelmük van,
noha semmi esélyünk arra,
hogy megértsünk bármit is,
e vétlen, szörnyű zuhanásban.

Drágám,
 az évek nem jobbulnak,
és nem igazulnak meg, már soha.
Két szerelmes tenyerem csupán
a múlt idő melegét óvja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése