2011. december 22., csütörtök

December huszonkettedike van

Reggel hét órakor a Nap a Bak jegyébe lép, és elkövetkezik a téli Napforduló. Az esztendő leghosszabb éjszakája és legrövidebb nappal van ma. Mindössze nyolc óra és huszonhét perc a Fény időtartama.
Ez szörnyű, de ugyanakkor reményt keltő is: ennél hosszabb már nem lehet az Éj!
E nap környékén mindenfelé a Világban tüzek, tüzecskék, lángok gyulladtak, gyulladnak, hogy a hosszú éjszakát bevilágítsák fényükkel.
Indiában a Fény Születését ünneplik akként, hogy mécseseket gyújtanak lépcsőfeljárókon, utak, utcák mentén.
Japánban papírhajókra teszik a kicsiny fényeket, és patakokon, folyókon úsztatják azokat.
Lépcsőfeljárókon, utak mentén, patakokon, folyókon izzanak a kicsiny fények.
Mi több:kivételesen -  a zsidó naptár holdjáró-különössége miatt -, hanukkah első napja is ma van.
(Pontosítva: tegnap naplementekor kezdődött, szintén a zsidó naptár különcködése folytán, mely naplementétől számítja a következő napot.)
 Annak meg ez a története: hanukkah is a fény ünnepe, mely kislev hónap 25. napjától kezdődően nyolc napig tart, és a zsidóknak a szíriaiak felett aratott győzelmét hivatott dicsőíteni.
A győzelem után a makabeusok - akik a felkelést vezették -, a szíriaiak által bemocskolt jeruzsálemi szent templomot megtisztították és újra Isten szolgálatára szentelték. Aztán a győzelem emlékére megünnepelték az első hanukkaht, mely héber nyelven "felajánlást" jelent. Az ünnepségre készülve nem találtak elég olajat lámpáikba, csupán annyi tiszta olajra leltek a templom egyik kamrájában, mely egyetlen estére lett volna elegendő. Csodálatos módon azonban ez a kis mennyiségű olaj, nem egy, de nyolc éjszakán át éltette a templom fényeit.

Egykor pedig – úgy 2011 évvel ezelőtt – Júdea provinciában Pásztorok raktak éjjelre tábortüzet, egyrészt, hogy megvilágítsák az éjszakákat, másrészt, hogy elriasszák az ólálkodó fenevadakat a nyájtól.
És körülülték a tüzet, és a messiásról mesélték szép történeteiket, aki immár eljövendő volt.
Közben meg egy lángos csillag is bevilágította az éjszak árnyait, sőt nappali fényben is látszott az égen.
E fény jelezte, hogy elérkezett a Világnak Világossága, a Megváltó, a Messiah, a Krisztosz.
Ünnepi éjek és nappalok következtek, következnek az óta is!
 Békés, szép Karácsonyt, Buon Natalét – mennyivel szebb az olasz elnevezés: a Születés ünnepe -, Fény és Szeretet újjászületését Mindenkinek!
”Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése