2011. december 14., szerda

1971

- Lalagéról meg a Világról Lalagénak, születése napján -

Az az év, a nevezetes 1971. volt a  2515 -16. buddhista, az 5731-32. zsinagógai és az AUC. 2724. római év. Az 1391-92. évet számlálta a muszlim kalendárium.
A Világban meg így álltak a dolgok.
Február ötödikén – háromszáztizenhárom nappal születésed előtt - az Apollo-14 landolt a Holdon (az én szép őrző-védő Holdamon), és másnap Alan Shepard elütött egy golflabdát ott. Jó messzire repült, az tény, majd hatszor oly messzire, mint a földön: szép ütés volt.
Ugyanazon a napon – háromszáztizenhárom nappal érkezésed előtt - a Szovjetunióban meghalt Rákosi Mátyás elvtárs, pajtás: ahogy a Te születésed sajnálatosan későn történt az én születésemhez mérten, úgy az ő halála meg későn következett be. Negyven évvel előbb kellett volna nekünk az a haláleset.
Aztán még egy másik fontos kommunista vezető is meghalt: szeptember 11-én – tizenhárom héttel és négy nappal világrajöveteled előtt – lehunyta szemeit a táncos Nyikituska. Mármint Nyikita Szergejevics Hruscsov, de őt Sztálin csak úgy hívta: a táncos Nyikituska, mert unalmas éjszakai óráin a Nép Bölcs Vezére olykor behívatta bombabiztos hálószobájába Hruscsovot, és táncoltatta őt. Nyikituska remek táncos volt.
Sztálin halála után aztán Nyikituska betáncolta magát a hatalomba.
Azért ezek halálánál nagyobb, súlyosabb veszteségeink is voltak abban az évben: július harmadikán – húsz évvel és egy nappal születésem után – meghalt Jim Morrison, a drága Jim Morrison.
Ebben az évben még – június ötödikén - meghalt Lukács György, június tizenhetedikén Igor Sztravinszkij, három nappal Jim Morrison után - július hatodikán - elment Louis Armstrong a Mennybe trombitálni, július harmincegyedikén Devecseri Gábor költözött ugyanoda.
Viszont amely napon Sztravinszkij meghalt megalakult az LGT.
Ez meg tiszta nyereség volt.
Az irodalmi Nobel-díjat Pablo Neruda kapta. Kedvenc.
Ez volt az az év, amikor megjelent Somlyó György A mesék második könyve című verskötete, a Led Zeppelin negyedik albuma, John Lennon Imagine-je, a Doors L.A. woman, Janis Joplin Pearl, a Deep Purple Fireball, a Jethro Tull Aqualung és az Emerson, Lake and Palmer Tarkus című nagylemeze.
Abban az évben, január elsején az Államokban betiltották a cigaretta-reklámokat.
Március huszonhatodikán Kelet-Pakisztán helyén új, független állam alakult Banglades néven. Függetlennek független volt az új állam, de végtelenül csóró, úgyhogy megsegítésére augusztus első napján létrejött az első szuperkoncert, főleg Ravi Shankar és George Harrison jóvoltából.
Abban az évben, június harmincadikán az első, űrrepülés közben történt baleset során meghalt három szovjet űrhajós: Georgij Dobrovolszkij, Vlagyiszlav Volkov és Viktor Pacajev.
Szeptember huszonnyolcadikán a magyar kormány megállapodott a Vatikánnal: ennek értelmében végre amnesztiát kapott Mindszenty József hercegprímás, és elhagyhatta az USA nagykövetség épületét, melyben 1956 novembere óta tartózkodott: persze, Magyarországról is mennie kellett.
Abban az évben november huszonkettedikén egyetemi sztrájkok és diáktüntetések kezdődtek a zágrábi egyetemen, amit aztán épp születésed napján, december tizennegyedikén vertek le, fojtottak vérbe.
Közben pedig, november huszonhetedikén a Marsz-2 űrszonda a vörös bolygó hoz érkezett.

Te pedig, hej!, 1971. december tizennegyedikén 19 óra után valamivel születtél, egy keddi napon:  ünnepi kedd volt, kedves harangok csilingeltek, harangvirágok gilingeltek, szóval nem hétköznapi kedd volt az a kedd.
Azon a napon - 1971. december 14-én kedden - már jócskán lement a Nap, mikor létezni kezdtél; a Hold túl volt a zeniten, de persze senki sem látta, hisz nyirkos, borongós, téli este volt, ráadásul az emberek nem a Holdat nézték, hanem karácsonyi bevásárlásaik után loholtak, én pedig próbáltam elgondolni a tavaszt, és erre tessék! téged gondoltalak el hideg, szürke télben, téged-tavaszom képzeltelek el.
Tizenegy óra negyvenkor ért aznap delelőjére a Napocska, és viszonylag korán bealkonyult, hisz tizenöt óra negyvenkilenc perckor már le is ment Nyugaton. De a helyzet nem volt változatlan, hisz megszülettél…
Növekvő félhold volt, így még jó pár napig az éjszakát csak a Te sugarad ezüstözhette be, és talán havazott.
Igen: talán havazott.
A keleti égen akkor kelt a Betelgeuse, de a csúf felhők miatt őt se láthattuk. A Vega és az Altair aludni készülődtek éppen, a Vénusz meg már másfél órája lenyugodott. Esti csillag volt aznap a Vénusz is, a Merkúr is.

Azért csak este lett, lenyugodott a Nap negyven évvel ezelőtt, és Te megszülettél.
Isten áldja meg azt a napot, Isten áldja meg!
És Téged is!
Nekem pedig? nekem bocsásson meg, hogy ennyire beléd szerettem húsz évvel ezelőtt, az után.
Hogy miért szerettem beléd?
No, hát az idő erre a kérdésre nem ad választ.
Talán mert itt voltam és  most voltam: te meg most vagy és ott voltál.
De hát, hogy mikor és hol, az nehéz kérdés, súlyos probléma: tetves egy dolog az az idő.
Nézd csak!
1504-ben két egymással szemközti falra kezdett dolgozni ugyanazon felkérésre Michelangelo és Leonardo: nagyjából hasonló képet komponáltak. Firenze két leghíresebb csatáját kezdték megfesteni. Látod, Michelangelo cascinai katonái, a harci riadótól fürdőzés közben meglepett mezítelen férfialakok száznyolcvannégyezer – nyolcvannégy napja néznek riadtan a túlsó fal felé, ahonnan az ellenség közeleg: ez már több mint négy és fél millió óra.
És ma már egyik freskó sem látható: idővel az Idő keze mindent lerombol.
„Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepül, / S minden míve tünő szárnya körül lebeg! / Minden csak jelenés; minden az ég alatt, /  Mint a kis nefelejcs, enyész.”

Ma reggel a jó Napocska hét óra huszonnégy perckor kel fel – ha felkel -, a Hold, a mi Holdunk meg majd húsz óra öt perckor kúszik föl a keleti égre C-betű alakban, fogyó hold gyanánt.
És persze lesz majd egy másik nap, melynek csillagállásait még nem ismerem, csak azt tudom bizonyosan, hogy eljön: attól a naptól fogva többé nem köszöntelek Téged születésed napján: de ma még…
 …még ma van…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése