2012. május 11., péntek

Május tizenegyedike

1682 évvel ezelőtt – 330. május tizenegyedikén – Constantinus római császár új fővárost alapított Keleten. A Város neve – miért? miért nem? – Constantinopolis (Konstantinápoly) lett. A császár bizonyára maga sem sejtette, hogy a Birodalom majdani kettéosztásában tevékenykedik. Aztán lett a Város neve Bizánc, majd pedig Isztambul. És így hívják ma is. Boldog születésnapot szép Város!

292 évvel ezelőtt született Karl Friedrich Hieronimus. Nem ismerős a név, ugye? És ha úgy mondanám, Münchausen báró? Ugyanis e báró nem tisztán Gottfried August Bürger agyában élt, hanem legendás, szárnyaló fantáziával megáldott obsitos volt, kinek hihetetlen történetei szájról szájra jártak, mígnem a német költő átiratában váltak világszerte híressé.

1760-ban e napon született Pálóczi Horváth Ádám. Termékeny szépíró volt, eposzt, drámát, dalokat egyaránt költött. Emellett foglalkozott matematikával és csillagászattal, mágiával. Tagja volt a budai és később a zalaegerszegi szabadkőműves páholynak, s mert a szabadkőművesség kapcsolódott az alkímiához, járatos volt az alkimista irodalomban is. Elolvasta és jól ismerte például Hermész, Apuleius, Albertus Magnus, Becher munkáit.

1860-ban e napon szállt partra a nyugat-szicíliai Marsalában Giuseppe Garibaldi 1067 vörösinges önkéntessel, hogy megkezdje a fegyveres harcot a Szicíliai Kettős Királyság urai, a nápolyi Bourbonok ellen. A Marsalai Ezer (I Mille) volt az elindítója az olasz egyesülés döntő, végső szakaszának, mely teljessé tette, bevégezte a Risorgimento mozgalmat.

1904. május tizenegyedike. Vitatott-vitathatatlan zseni született e napon: Salvador Dalí.

44 évvel ezelőtt – 1968. május tizenegyedikén – miközben már javában állt a bál Franciaországban, Németországban is diáklázadások kezdődtek.

1981-ben, 1992-ben és 2001-ben rossz, gonosz nap volt május tizenegyedike: Bob Marley, Kolozsvári Grandpierre Emil és Douglas Adams távozott közülünk.

***   ***    ***
Három a Lírai sóhajok, röpke dalok ciklusból
Aki nincs, az talán csak elment;
de aki elment, az biztosan nincs.

Uram!
Én ki akarok hűlni,
a dolgoknak csöndes szemlélője lenni,
szerelmet, rajongást elfeledni!
Most akarok – tejfoggal - kőbe harapni

engem nem tör meg a magány,
és nem térít el haragod
erősebb a szerelem:
én varázs alatt vagyok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése