2013. február 10., vasárnap

Február tizedike van

Reggel nyolc órakor újul meg a Hold, éspedig a Bak jegyében; így aztán naplementekor – 17:00 - véget ér az 5773. zsinagógai év shévat hava, és kezdődik adar.

Fontosabb esemény történik a kínai-tibeti kalendárium szerint: új év kezdődik, a Víz-Kígyó éve (és egészen 2014. január harmincadikáig marad).
Boldog és sikeres újévet kívánok minden Ismerősnek, Ismeretlennek, Barátnak és Ellenségnek a ma kezdődő kínai-tibeti holdújév alkalmából!
 Szívből kívánok jó egészséget, energiát, erőt a hétköznapokhoz, örömet az ünnepekhez és bölcsességet kinek-kinek szellemi útjához!
A kínai-tibeti holdnaptár szerint a női, vagyis jin Víz-Kígyó Év a loszárral veszi kezdetét, az év első tizenöt napjával melynek során Sziddártha Gautama Shákjamuni, a Buddha nagyszerű csodákat mutatott be a tanítványainak Sravatti városában, hogy megerősítse dharmába vetett bizalmukat és odaadásukat.
A buddhista hit szerint e két hétben valamennyi tettünk tízmilliószor nagyobb erővel hat, ezért ezek a napok rendkívüli lehetőséget kínálnak az erkölcsi szabályok (sílák) gyakorlására, az éberség művelésére, és arra, hogy együttérző cselekedeteket hajtsunk végre emberek és állatok érdekében.
Az ezt követő 15. napot, a februári holdtöltét csotrul dücsennek nevezzük, ami jelentős buddhista ünnep. Ilyenkor sok buddhista ajánl fel mécseseket, hogy ezzel Buddha csodáira emlékezzen, megtisztuljon, és hogy minden szenvedő lény érdekében érdemeket halmozzon fel.

Mit várhatunk a Víz-Kígyó évében?
A kígyó az átváltozás, a folyamatos megújulás, ezért a halhatatlanság szimbóluma, ami a buddhizmusban egyet jelent a megvilágosodással. Ezért ez az év kedvez a változásoknak. A kígyó maga mögött kell, hogy hagyja a régi bőrét, máskülönben lehetetlen volna a növekedés. Másfelől a kígyóra éberen oda kell figyelnünk, óvatosan kell mozdulnunk, nehogy megriasszuk! Ha nem így teszünk, esetleg megtámad.

Itáliában ez a nap az Emlékezés, avagy a Foibék Napja. A titoista szlovén halálbrigádok 1945. májusa és júniusa között mintegy 15 000 olasz állampolgárt mészároltak le, akiknek holttestét a Karszt-hegység mély szakadékaiba, az úgynevezett foibékba rejtették el. Maradványaikat 1954-ben találták meg, amikor Triesztet és környékét visszacsatolták Itáliához, és azóta emlékeznek az olaszok az áldozatokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése