2012. december 27., csütörtök

December huszonhetedike

A mi családunkban három évvel ezelőtt, 2009-ben izgalmasra sikeredett karácsony ünnepe. Szentestétől fogva azt találgattuk, vajon karácsonyi baba lesz-e második Unokánk, kiről már hónapok óta tudható volt, hogy Janka néven fog megérkezni Kamillánk mellé  testvérkének.
Az ám, csakhogy Janka nem bújt elő az ünnepi napok alatt, ellenben huszonhetedikén,  kilenc óra harminc perckor világra jött.
Akár meg is esküszöm rá, hogy ezt azért tette, mert már az anyaméhben is megvolt a magához való, ravaszkodásra hajlamos kis esze. Így biztosított Magának négy napnyi ünneplést, négyszer kapható ajándékot.
A dolog ugyanis úgy áll, hogy évről-évre Szenteste fiaméknál ünnepeljük a Jézuska születésnapját – ajándékozás -, másnap az anyai Nagyapánál ünnepelnek – ajándékozás -, huszonhatodikán Erzsébetre mennek, apai Nagyanyához, azaz Feleségemhez, és persze olyankor újra megyek én is. Feleségemmel úgy állapodtunk meg, hogy nem adunk át mindent Szenteste, hogy Erzsébetre is menjen a Jézuska – ajándékozás -; huszonhetedikén pedig, ugye szülinap, ezúttal nem Jézuskáé, hanem az Övé: ajándékozás.
És hogy Nővérkéjének is legyen valami haszna a dologból, a lehetséges Kamilla névnapokból családilag a decemberit tartjuk meg, huszonhetedikén.
Merje tehát bárki azt mondani, hogy Janka már születésének időpontjával nem fifikázott!
Mert Janka nagyon tud ilyesmit: ha például rossz fát tesz tűzre – ami ki van zárva -, Kamillával ellentétben, aki az ilyesmit élesben adja elő, Janka hunyózik. Ha például föl kell emelnem kicsit a hangomat, és tiltakozni valamely akciója ellen (amúgy: nem erős szokásom, de olykor paupertas impulit (a szükség rávisz), Janka azonnal reagál: „Puszit, Papi!”, és a balhénak részemről vége. Végének kell lennie, ugyancsak szükségből.

Janka héber eredetű név, és annyit tesz: isten kegyelmes, és ez nagyon omen-név, mert Janka fogantatásakor biztosan a közelben tartózkodott az Úr, de még néhány jó Tündér is. Jó tündérek hozhatták az áldásokat Jankának, ahogy jelenlegi egyik kedvencében, a Csipkerózsikában is történik, bőkezűen. (Nem mintha Kamilla és a legkisebbik, Vilma fogantatására és születésére nem ügyeltek volna az Istenek, Angyalok, Tündérek, de ma Janka születésnapja van, érthető, ha Róla szólok.)

Amúgy jeles napon születtél kicsi Janka!
1472 évvel azelőtt, hogy megszülettél, 537. december huszonhetedikén szentelték föl a gyönyörűséges Hagia Szophia bazilikát Konsdtantinápolyban.
773 évvel születésed előtt, 1236. december huszonhetedikén érkezett haza hosszú útjáról Julianus barát, ráadásul avval a hírrel, hogy megtalálta az őshazában maradt magyarokat: ki tudja, tán egy kis Jankát is talált ott.
1525. december huszonhetedikén, 484 évvel születésed előtt, istenáldotta muzsikus született: Giovanni Pierluigi da Palestrina. Tán ezért van olyan nagyszerű hallásod, ezért szereted annyira a zenét.
438 évvel korábban, 1571-ben ezen a napon született Ioannes Kepler, a kiváló asztronómus-asztrológus.
Azon a napon, amikor Julianus hazatért, egy nagyszerű tudós, Charles Darwin meg éppenséggel útrakelt, hogy messze földön élő állatfajokat tanulmányozzon. 179 évvel születésed előtt történt ez.

Isten éltessen harmadik születésnapodon Kicsi Unokám!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kislány az Unokád, Gratulálok hozzá, és minden elképzelhető szépet, jót kívánok...
    Isten Éltesse sokáig a Kicsi Unokádat, Jankát! ♥
    Szeretettel: Joli

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse a kicsi Jankát és egész családját!
    A mi Nikink is ilyen okoska volt már születése előtt, mert ő meg dec. 22-re időzített, nagyon is elhatárolódva attól, hogy összemosható legyen az ő ünneplése karácsonnyal.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy benéztetek. Ó, a Nikik nagyon okosak, ezt jól megtanultam!

    VálaszTörlés
  4. Isten éltesse a kicsi Jankát és az egész családot!

    VálaszTörlés
  5. Isten Éltesse sokáig a Kicsi Jankát! :)

    VálaszTörlés
  6. ...és nagyon boldog Névnapot kívánok drága Kamilla!
    Sok-sok szeretettel! ♥
    http://jolika.kepeslap.com/images/23601/nevnap4.jpg

    VálaszTörlés