2012. december 31., hétfő

2013. január elseje van

Janus, akinek nevét a január hónap őrzi, eredeti itáliai isten, kihez hasonló a görögök istenei között nincsen; azonban a régi rómaiak sem tudták határozottan, hogy minek az istene tulajdonképpen; úgy imádkoztak hozzá, mint a legrégibb, legszentebb és legjelentőségesebb istenhez. Minden áldozásnál Ő kapta az első ajándékot, s minden imánál az ő nevét szólították először, még Jupiternél is előbb. Talán eredetileg a Világosság és a Nap istene volt, regélték róla, hogy reggel ő nyitja meg az ég kapuit, és bezárja, mikor este hazatér. Később általában az átjárások (iani) és kapuk (ianuae), így a be- és kijárás, a kezdet és vég védőszelleme lett.
Két arcával egyaránt néz a múltba és a jövőbe; a múltba, mely jól ismert, és a jövőbe, mely ismeretlen.
Így lett az új esztendő kezdetének is védőszelleme…
Minden át- és errejárónak békés, nyugodt és bölcs új évet kívánok!

A Nap 7:30-kor kel -  már ha Őméltósága is úgy akarja -, és 16:04-kor nyugszik majd. A nappal időtartama tehát nyolc óra és harminckét perc lesz.
A fogyatkozó Hold húsz óra után kel majd fel, és reggel kilencig lesz fenn az égen. Holnap reggel hat órakor a Föld napközelbe kerül.
A zsinagógai naptár a Világ Teremtésétől számított 5773. év tévét hó 19. napját mutatja.
A 2556. év paushah havának 11. napja van a buddhista éra szerint, míg az iszlám naptárban ez áll: 1433. safar hó 18.
Kezdetét veszi az A.U.C. 2766. év,  (Ab Urbe Condita = a Város alapításától) az ősi római időszámítás szerint.
 A Béke Világnapja a mai. Úgy legyen!

 Kr. e. 45-ben e napon vezették be a juliánus-naptárt Rómában.

1449. január elsején születt Lorenzo de’ Medici, a Csodálatos – Lorenzo il Magnifico - firenzei államférfi, a művészetek és a tudományok patrónusa, a Medici-család legkiemelkedőbb sarja, Firenze ura, a mi Mátyás királyunk – és még számos európai uralkodó – barátja.

1618. január elsejének szülöttje Bartolomé Esteban Murillo mester volt, a spanyol barokk festészet kiemelkedően nagyszerű alakja. Jóllehet vallási témájú munkái az ismertebbek, Murillo jelentős számban festett korabeli asszonyokat és gyermekeket ábrázoló festményeket is.

1823-ban – 190 évvel ezelőtt - január elsején megszületett Petőfi Sándor. Hadd higgyem, hogy ehhez a névhez még manapság, nem túl értékes időkben sem kell kommentárt fűznöm, elég a név!

1837. január elsején megindult az Atheneum Vörösmarty Mihály szerkesztésében,

1908-ban pedig Ignotus szerkesztésében útjára indult a Nyugat.

1943. január elsején halt meg munkaszolgálatosként Rejtő Jenő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése