2012. december 18., kedd

December 18.



1879-ben e napon született Paul Klee, svájci festő és grafikus, a modern festészet kiemelkedő alakja, aki a szabadon használta a modern festészet formanyelvét, anélkül, hogy bármelyik irányzat mellett elkötelezte volna magát. Művei ezért egyaránt érintették a szürrealizmus, az expresszionizmus és a non-figuráció határát. A látható valóságon túli különleges érzékenységű világot alkotott, illetve fedezett fel gazdag, rejtélyes asszociációs térrel. Stílusát leginkább gyerekrajz és az ábrázoló geometria egysége jellemzi.
Fő alaptézise így szólt: „A művészet nem a láthatót adja vissza, hanem láthatóvá tesz.” Inkább a dolgok mélysége, mint felületi érdekessége vonzotta.

***   ****    *****

"…megpillantottam az istálló gerendáit tartó középső oszlopnak körülbelül a kellős közepén Epona istennőnek kis kápolnácskában ülő szobrát, amely körül volt fonva friss rózsakoszorúkkal."
(Apuleius: Metamorphoses. III. 27.)

A gall eredetű Epona – kinek december tizennyolcadikán, a tél első napján ülték ünnepét az antik Rómában – neve a kelta ekuo-na lovas istennő latin megfelelője, amelyben az ekuo- és így az epo- szótagok jelentése: ló. Gallia Caesar általi meghódítását követően került sor a kelta istennő beemelésére a római panteonba.
Ünnepét a Saturnalia ünnepek második napjára tették: ezt az ünnepet az ősi Róma lakói december tizenhetedikétől, a téli napforduló idején, az őszi vetés befejezésekor, Szaturnusz tiszteletére ülték meg. A hagyomány szerint az uralkodása alatti boldog aranykornak az emlékezetét idézve fel az ünneppel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése