2013. április 29., hétfő

Pünkösd – vagyis idén május – havának előzetes krónikája

E szép hónap első napján tizennégy óra huszonkilenc, idusán tizenöt óra hét és végén tizenöt óra negyven perc lesz a nappal időtartama, és június huszonegyedikéig még folyamatosan növekszik majd ez az idő.
Holdújulás a Madarak és Fák Napján, azaz tizedikén, hajnali kettőkor lesz a Kos csillagképben, holdtölte pedig huszonötödikén reggel hatkor a Skorpióban.
Minthogy ez az a májusi telihold, amikor a buddhista legendárium szerint született, megvilágosodott és a parinirvánába távozott – meghalt – a Buddha, és mert a buddhista kalendárium a parinirvánától számlálja az esztendőket, új év következik huszonötödikével: a 2577.
Vaiszákha első napja lesz akkor, a legfontosabb buddhista ünnepnap.
Ami a zsinagógai naptárt illeti:abban az 5773. esztendőnél járunk, és tizedikén, újholdkor kezdődik sivan hava; addig iyyar kitart.
Mivel idén húsvét igen korán volt, a tőle ötven napnyira lévő pünkösd is a szokottnál hamarabb következik el: pünkösd vasárnapja tizenkilencedikén lesz.

A hónap során a Merkúr is, a Vénusz is esti csillagként lesz látható: a Merkúr tizenkettedikén kerül felső együttállásba a Nappal, és egy héttel később már jól látható lesz a napnyugtát követően az esti ég alján. Láthatósága fokozatosan javul, a hónap végén már majdnem két órával nyugszik a Nap után, idei legkedvezőbb esti láthatóságát biztosítva.
A Vénusz májusban majd fényesen ragyog az esti nyugati ég alján, láthatósága fokozatosan javul. A hónap elején fél, a végén egy és negyed órával nyugszik a Nap után.
A Mars e hónapban nem lesz látható, viszont a Jupiter egy darabig még igen.
Előretartó mozgást végez a Bika csillagképben. A hónap közepéig este kereshető a nyugati ég alján, de a hónap végén már csak egy órával nyugszik a Nap után, lassan elvész az alkonyi fényekben.
Az a fényes bolygó viszont, amit egész hónapban láthatunk éjjel, eleinte a Mérlegben, hó közepétől a Szűzben, az a Szaturnusz.
Tizenegyedikén az esti szürkületben szépséget láthatunk majd:  a vékony holdsarló, a Vénusz és a Jupiter bolygó valamint a Fiastyúk és a Hyadok látványos együttállását a Bika csillagképben.
Teljes napfogyatkozás
volt huszonnyolcadikán, Kr. e. 585-ben, mely alaposan betett a médek és a lüdök öt éve folyt háborúskodásának.

Negyedike a középiskolai ballagások napja lesz, hatodikán aztán kezdődnek az írásbeli érettségik.

Emlékezésre való nap oly sok lesz májusban, hogy sokat rábízok a napi krónikára, itt csak néhány fontosat jelzek előre, hogy készülni tudjunk lélekben, hogy időben ünneplőruhát vegyünk.
Elsején - én legalább is – a munkásságon és a munkálkodáson kívül Szerb Antalt, Joseph Hellert szeretném ünnepelni, Teilhard de Chardin és imádott Novalisom társaságában.
Ötödike hármas nagy ünnep, három igazi zseni születésünnepe: Radnóti Miklós, Dante Alighieri és Henryk Sienkiewicz születtek ezen a napon.
Hetedikére is három születésnap esik, kettő nagyon neves, egy kevésbé, de számomra annál fontosabb: mert Fitó Ica író-költőtársam (ma már nem vagyunk társak, mivel engem kivágtak az onlájnból), meg Berzsenyi Dániel és a csodálatos Vajda János született hetedikén.
Kilencedike a Győzelem Napja, vagyis a második, szörnyű világháború európai befejeződésének emléknapja,
tizedike a Madarak és Fák ünnepe.
Tizenegyedikén lesz 1683 éves egy szép, háromnevű Város, mely Constantinopolis néven született, volt aztán Bizánc és manapság Isztambulnak hívják.
Tizenötödikén Mihail Bulgakovra,
huszadikán Honore de Balzacra fogok emlékezni.
Festői – festészeti – nap lesz huszonegyedike: Albrecht Dürer és  Henri Rousseau napja.

Rossz emlékű nap kettő lesz csak a hónap során, és remélem, így is marad, senki nem tesz hozzá, hogy jövőre is azt mondhassam: kettő csupán.
Tizenhetedikén lesz egy éves kedves trombózisom, mely azon a napon csúnyán lekaszált.
Huszonnegyedikén – mint jó pár éve már – Verő Laci barátom, szerkesztőtársam, a Héttorony létrehozójának halálára fogok gondolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése